On cau el dia

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

En un racó de la costa de l’Alt Empordà (Girona) es troba aquesta cala. A la zona de les Planasses (entre el port i la Punta Montgó), un espai que forma part del parc natural del Montgrí, les illes Medes i el Baix Ter. La cala d’illa Mateua rep aquest nom per l’illot situat a uns vint metres de la platja. Una cala que amb el temps s’ha anat fent cada cop més coneguda i paral·lelament més concorreguda. Un lloc on passar-hi una tarda, sigui hivern o estiu, és sempre una bona opció. No destaca per la seva comoditat, si el que busques és un espai on estirar-te amb la tovallola i que no se’t clavi alguna pedra cada cinc segons, però això la fa, també, més salvatge i individual.

A prop s’hi troba cala Montgó, la que probablement s’emporta tots els turistes que passegen per la zona i que permet que aquest illot sigui una mica més íntim. A illa Mateua s’hi poden veure grans postes de sol, a l’horitzó hi cau el dia i tenyeix la mar de diversos colors segons la jornada.

En aquesta cala la diversió principal és la de saltar des de les roques, amb diverses opcions per escollir. Tot i que també s’hi pot descendir a peu d’aigua, encara que és una mica més complicat si no es porten xancletes lligades que s’agafin bé a la molsa de les pedres i al perill de possibles eriçons. L’illa és ideal per fer psicobloc, una modalitat d’escalada natural sobre les parets de roca vertical i també submarinisme. De fet, a uns quinze minuts nadant es troba el famós vaixell enfonsat Cotentin, un remolcador francès que va naufragar el 1963 i del qual encara es conserva la proa. També és un dels extrems d’una de les Vies Braves que té el municipi per nedar a mar obert.

La cala és un bon espai per descobrir peixos i animals marins de diferents tipus que el mar, quan es troba en calma, permet ressorgir. Hi ha coves que es poden explorar per conèixer el que s’hi amaga o bé mar endins. La mateixa illa té un passadís subterrani que la travessa i és practicable. És, en definitiva, un lloc amb gran riquesa tant de fauna com de flora, un paradís per a qualsevol que la vulgui visitar.

NO T'HO PERDIS

Torre de defensa La torre de defensa contra la pirateria va ser construïda per intentar protegir els pescadors de l’Escala. El monument ha estat declarat bé cultural d’interès nacional i es troba sobre la muntanya de Montgó, sent un bonic mirador.

tracking