REGINA CASAS DE REINA (BADAJOZ)

Teatre romà al camp

Regina Casa de Reina (Badajoz)

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Uns grans murs de formigó sobresurtien durant segles entre terres de cultiu a la Campiña Sur de Badajoz, gairebé al límit amb Sevilla. Els habitants més propers, els de Casas de Reina, s’havien acostumat a conviure amb el que van anomenar Los Paredones. A finals dels setanta va començar a sorgir el tresor que amagaven. Eren la part superior de la graderia del teatre de Regina Turdulorum. Una ciutat romana construïda en una cruïlla de camins entre Emerita Augusta (Mèrida) i Corduba (Còrdova) i Hispalis (Sevilla) en un emplaçament interessant per la riquessa dels terrenys per a l’agricultura, la ramaderia i la mineria. L’urbe va tenir especial rellevància entre els segles I i IV i va ser abandonada durant la dominació àrab, que va desplaçar la població més amunt.

Les successives campanyes d’excavacions al jaciment han permès descobrir un perfecte traçat ortogonal amb construccions d’importància històrica. Els treballs arqueològics han desenterrat el teatre fet aprofitant una elevació del terreny per col·locar la cavea, les graderies de les que es pot veure una part molt ben conservada. Com de la part frontal de l’escena, columnes, arcs, els accessos o l’orchestra, que segles després va tenir un ús tan poc glamurós com d’estable d’animals.

Regina Turdulorum estava protegida per un fossat i una muralla i les restes recuperades es poden conèixer amb panells explicatius de cada troballa en un recorregut pels carrers que vertebraven la ciutat. Els arqueòlegs lloen la xarxa de sanejament i clavegueram, que s’estén uns quilòmetres fins a les viles romanes que hi ha escampades entre camps de cultiu. El fòrum, un pou de 12 metres excavat en la roca que amagava capitels i escultures, fonaments, paviments, pòrtics o columnes d’edificis com el mercat, temples, termes, el cap d’una figura de grans dimensions de Trajano o un torso de la deessa Juno han sortit sota tones de terra. O com elements reutilitzats. La resta del cos fet en marbre de Juno es va identificar reconvertida en base d’un escut nobiliari a la veïna Llerena.

El teatre amb cabuda per a un miler d’espectadors acull ara representacions i concerts al mig del camp. Un altre escenari privilegiat, com el de Mèrida, Medellín o Cáparra, entre un llegat que dona testimoni de l’esplendor del passat d’Extremadura del que falten molts vestigis per treure a la llum.

NO T'HO PERDIS

L’ALCASSABA DE REINA vigila Regina i centenars de quilòmetres. És una fortificació àrab en un turó feta amb restes de construccions de la ciutat romana i es va reconvertir en castell de l’orde de Santiago al segle XV.

tracking