Glòria Domènech

“No hi una droga millor o pitjor, totes són problemàtiques”

Graduada en Psicologia i màster en prevenció de drogodependències, és una de les encarregades dels tallers de prevenció de drogodependències que s’imparteixen a totes les escoles del país.

Glòria Domènech, Tècnica del pla nacional contra les drogodependències

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Què s’ensenya als tallers sobre drogues per als joves?

Des del 2004 es fan quatre tallers a totes les escoles. Estan adreçats a segon, tercer i quart de segona ense­nyança, per a joves de 13 a 17 anys, i de batxillerat i formació professional de 17 anys. Així, es dona informació sobre el tabac, l’alcohol i el cànnabis, i es parla dels mites i de creences errònies que puguin tenir, de les habilitats personals i socials, que serveixin després per reconèixer i fer front a situacions de risc.

Qui organitza els cursos?

Els tallers compten amb la col·laboració dels tècnics de Joventut del Govern i dels comuns, que són els que implementen els tallers i col·laboren en la seva modificació i en l’actualització. Això fa que a part de la prevenció a les aules acabi sent també una prevenció comunitària, perquè els tècnics dels comuns treballen als Punts Joves.

Per què aquestes temàtiques i no altres?

Totes les drogues són problemàtiques, cap és millor o pitjor. L’alcohol, el tabac i el cànnabis sí que són les més consumides. Per aquest motiu els cursos van més dirigits a aquestes substàncies. També incidim en les drogues legals perquè sovint els joves no tenen la consciència del perill que comporten.

Com reben els joves els tallers?

La rebuda és, en general, molt bona perquè els adolescents es troben en una etapa en què han d’afrontar noves situacions i normalment els encanta i agraeixen parlar-ne. Els cursos es fan amb unes metodologies molt interactives, situació que fa que tinguin molt bona rebuda i participació entre l’alumnat. Al final els joves responen a un qüestionari i els resultats solen ser molt positius.

Quines són les drogues més problemàtiques per als joves?

Com he dit, no n’hi ha cap millor ni pitjor. Totes poden ser problemàtiques però tabac, alcohol i cànnabis són les més consumides, i per això ens centrem més en aquestes substàncies. Els tècnics adapten el taller a cada grup, depenent de les inquietuds es parla d’altres substàncies i de la interacció entre elles.

A quina edat s’ha de començar a parlar de drogues als joves?

Des de ben petits, als nens se’ls han de donar eines per afrontar les situacions que puguin trobar de dificultat, seria una prevenció inespecífica, i als cursos ja poden acotar una mica més. Tenint en compte l’edat de consum de cada substància decidim a quina franja d’edat s’ha de dedicar cada taller. I així s’intenta treballar una mica abans que els nens hagin d’afrontar alguna situació en què puguin aparèixer aquestes substàncies.

tracking