Sònia Figueras

“La gent no és conscient del mal que fa llençar una burilla”

És una de les promotores juntament amb l’ONG Rafaeles Edén Andorra de la ‘burillada’ nacional, que es durà a terme avui d’11 a 13 hores. L’acció vol conscienciar dels efectes tan negatius que causen aquests residus al planeta.

Sònia FiguerasANDORRA SOLIDÀRIA

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Una iniciativa i idea de Rafaeles Edén Andorra.

I a la qual nosaltres vam donar suport des del minut zero, des que ens van contactar. És una associació ambiental que promou la preservació de la natura a Hondures i també a Andorra. La presidenta és Arely Hernández i ens va comunicar un dels projectes que tenien en ment, la recollida de burilles.

Una ‘burillada’ que es fa avui i que té bons col·laboradors.

El Club Internacional d’Andorra, Comunicand, Fridays For Future, Kilian Jornet Foundation i Rastre Zero. Tots ells han posat el seu granet de sorra i assistiran a la burillada.

Una recol·lecta per parròquies.

Sí, hi haurà un grup de persones a cadascuna de les parròquies, que s’encarregaran d’anar recollint totes les burilles que trobin i les aniran ficant en ampolles de plàstic. Hem fet tota la convocatòria online i amb el boca-orella estem animant molta gent que ni tan sols coneixem. Fins i tot hi ha gent que ha començat a recollir burilles pel seu compte.

És el primer cop que es fa en un entorn urbà.

No exactament. A la muntanya sí que s’ha fet més d’un cop, però pels carrers és més complicat. Poca gent s’adona dels efectes tan nocius que tenen les burilles a la natura.

Cinc bilions de burilles són llançades cada any?

Una xifra escandalosa i no s’acostuma a tenir consciència del que significa.

La conscienciació és el més important de l’acció.

Totalment. La gent ha d’entendre l’impacte tan negatiu que té el fet de no llençar una burilla a la paperera. A més, la contaminació que suposa, perquè no és només el tabac, una burilla porta zinc, quitrà, molts tipus de metalls i microplàstics.

I els microplàstics no es destrueixen mai.

Exacte, i no només arriben al mar i s’ho mengen els peixos, sinó també hi ha la pluja. Les plantes i les verdures que després consumim es reguen amb aquesta aigua i no deixa de ser un cercle viciós.

Tindran presència a la Fira d’Andorra la Vella.

Farem una exposició i portarem totes les ampolles plenes de burilles recaptades a l’estand de Rafaeles Edén Andorra. Farem un taller, en principi de 17 a 19 hores dissabte 22, i estem mirant què farem exactament.

Hi podrà participar tothom.

Volem que sigui simple, segurament serà fer quelcom de mobiliari, cadires o taules, amb l’esperit de cuidar la natura. Amb les ampolles reutilitzades i convertides en mobles veure a dins totes les burilles emet una imatge molt impactant.

tracking