Jaume Ruiz de Haro

“El que ens diferencia és allò que no posem a la xocolata”

És un dels creadors de l’única xocolata produïda al Principat i assegura que la clau per fer-ne una de bona és utilitzar només els ingredients naturals i sense additius. Per mostrar i explicar el procés la fàbrica obre les portes els dissabtes als visitants.

Jaume Ruiz de Haro, Fundador de Xocland

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Què fa especial Xocland, només que són del país?

Som productors de xocolata i el nostre lema, a banda de ser la xocolata d’Andorra, és que només utilitzem ingredients naturals, és a dir, cacau i sucre.

Què es necessita per fer una bona xocolata?

Doncs és molt senzill. Primer calen els millors cacaus del món i repeteixo: només ingredients naturals. La nostra diferència amb les xocolates industrials són els additius, els emulsionants... El que ens diferencia és allò que no posem.

Quins són els millors cacaus del món?

Parlem de diferents orígens però especialment són els cacaus de l’Amèrica del sud. El que denominem cacau crioll.

Què és el que caracteritza aquest cacau?

És una mica com el cafè. Estem parlant de cacaus molt més purs, que són més escassos i per això els petits artesans els busquem. La xocolata bona sobretot es defineix per la matèria primera. I al final tornem al mateix: com més pur és el cacau menys additius necessita.

Anem al tema important: la xocolata blanca no és xocolata.

De la xocolata blanca se n’ha abusat moltíssim. Si agafes una xocolata comercial veuràs que el que més porten és sucre i olis vegetals. Això no fa una xocolata. Nosaltres en fem de xocolata blanca, però exclusivament amb mantega de cacau.

Ho considero una traïció...

És cert que la xocolata si només hi poses sucre i cacau no surt blanca. Però una xocolata blanca amb mantega de cacau pot ser una molt bona xocolata.

En tot cas, creu que cada cop hi ha més atenció.

Cada cop més hi ha més consciència del que mengem en general i de la xocolata en particular. A França ens porten molt d’avantatge. Allà el consumidor cada cop és més exigent. Nosaltres hem volgut començar amb el tema de les visites guiades per ensenyar i posar en valor no tan sols què li posem, sinó com ho fem.

I com es fa la xocolata?

Tot el procés des que arriba el cacau fins que surt la rajola triga, més o menys, una setmana. Comencem seleccionant de forma manual el cacau un cop ens arriba. Després el torrem, que és el primer pas on es comença a desenvolupar l’aroma. El segon pas és pelar-lo, per després passar a fer el triturat del cacau. Seguidament toca moldre’l, el procés més llarg perquè és aquí on aconseguim la xocolata més fina possible, i per això l’has de moldre durant tres dies i tres nits. L’últim pas és el temperat, que és quan li donem la forma a la rajola.

tracking