Lluís Rabaneda

“El turisme experiencial ha fet un salt molt important”

Tota la vida vinculat al piragüisme va convertir la seva passió en professió. És el màxim executiu d’una empresa que lidera les activitats ‘outdoor’ al sud d’Europa i que opera en dos punts a Andorra: Grau Roig i Ordino-Arcalís.

Lluís Rabaneda, CEO de RocRoi

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Aterreu a Andorra fa 20 anys i el turisme esportiu no hi tenia la tirada actual.

En aquell moment vam proposar quelcom estrany, perquè no hi havia tant moviment entre la gent en activitats de neu que no fossin l’esquí. La nostra empresa és al Pallars i, amb la intenció de treballar tot l’any, An- dorra era un destí natural per proximitat. Vam entrar a operar a Pas de la Casa-Grau Roig i, des de l’any passat, també ho fem a Ordino-Arcalís.

L’esport com a desestacionalitzador del turisme.

Exacte, perquè començàvem a oferir unes activitats que fins aleshores no exisitien, no només a Andorra, sinó en la majoria d’estacions d’esquí a nivell europeu. El turisme experiencial ha fet un salt molt important i nosaltres, que també tenim activitats de platja, ho estem notant molt. Ara la gent que hi va no va només a prendre el sol i banyar-se.

Aquest canvi de paradigma ho deveu notar a Andorra.

Sí, totalment. Per exemple, oferim unes excursions de nit que tenen molta acceptació i esdevé en una experiència extraordinària que en altres espais seria complicat fer.

Quines altres activitats oferiu al país?

A Grau Roig fem motos de neu, trineus amb gossos, raquetes i, a partir d’aquí, tot el que hi ha al voltant d’aquestes activitats. Es pot dividir en clients particulars -molta gent ve directament a fer l’activitat i ja pernocten al país- i empreses que fan servir els hotels per a temes laborals i ja aprofiten l’estada per fer alguna de les activitats.

Una sortida per a la gent que, per exemple, no té tirada per l’esquí.

Era la idea principal. Pensi que hi ha grups de gent o famílies que venen a Andorra a esquiar i algun membre o no sap o no li agrada esquiar. D’acord que hi ha altres ofertes, però oferir una activitat d’introducció a la neu és sempre molt ben valorada i hi ha gent que, fins i tot, s’ha acabat aficionant a esquiar.

Vostè va fer de la seva passió una professió.

Va ser l’any 1996 i el primer que vam fer va ser crear una petita divisió de venda de material -de caiacs, de ràftings-, que ara és una de les nostres verticals on tenim més volum de facturació. Cap al 2000 vam començar a fer proves de neu.

Vaja, no només sou una empresa d’activitat d’aventura.

També ho som de distribució, de consultoria outdoor i hem trobat línies de negoci per poder facturar tot l’any. Tenim activitats de riu, de mar i de neu, que és el sector andorrà i, a més, hem organitzat diferents esdeveniments esportius. En aquella divisió tenim també la formació de monitors.

tracking