Blau Clapés Pampalona
“La funció dels aplegapilotes és agilitar els partits”
És l’encarregada de coordinar els més de 40 aplegapilotes que ajudaran a fer, al llarg d’aquesta setmana, el Crèdit Andorrà Open, el primer torneig de tennis professional femení que té lloc al país.
Igual que les tennistes, suposo que amb ganes també ja que arrenqui el torneig.
I tant! La veritat és que en tenim moltes ganes. Des de Tennium, l’empresa que organitza el torneig, vivim moltes experiències diferents per tot el món, però aquesta ens fa una especial il·lusió perquè és un torneig nou, i és el primer cop que hi ha un campionat professional femení al país.
Com va ser el procés per seleccionar els aplegapilotes?
Vam posar-nos en contacte amb la federació perquè ens ajudés en els aspectes més esportius del torneig, perquè un dels objectius d’aquest torneig és promocionar també el tennis a Andorra, i quina millor manera que fer-ho plegats amb la federació.
Entenc...
Vam explicar-los que necessitàvem nens i nenes i vam demanar-los ajuda. Ells van posar-se en contacte amb les escoles de tennis i clubs del país, van fer-ne difusió, i un cop es van inscriure, vam contactar-los i vam començar els entrenaments.
En què consisteixen les jornades de formació?
Les primeres sessions eren més d’explicar el concepte en si, i què implica ser aplegapilotes. Al final, han d’entendre que la seva funció és agilitar els partits. Després vam treballar també altres aspectes, com psicomotricitat, saber agafar la pilota, i les diferents posicions que hi ha sobre la pista, i finalment vam fer simulacions de partits reals.
M’imagino que no hi havia cap nano amb experiència prèvia.
No, cap no havia fet abans d’aplegapilotes. Vaig posar-me en contacte amb l’Èric Garcia, director tècnic de la Federació Andorrana de Tennis, per instruir-los una mica i explicar-li les bases d’un aplegapilotes, i posteriorment ell va ser l’encar-regat de fer els entrenaments amb tots els nens i nenes.
Quants joves teniu per fer aquesta funció?
En tenim 42, entre els 9 i els 15 anys.
Déu n’hi do...
Al final, durant els partits han d’estar moltes hores allà. Van fer torns de 30 minuts i van rotant.
Tenen alguna altra funció?
Al final, són com un membre més de l’organització i ens ajuden en altres coses, per exemple, si fem sessions de preguntes i respostes amb jugadores, a ells els convidem els primers.
I, a més, també aprenen.
Sí, mengen al menjador de les tennistes i els fem sessions de nutrició, o de cordar raquetes, i aprenen també com és la vida d’una tennista.