Yaiza Espigares

“Un mes no tens feina i el següent en tens tres”

Amb 28 anys ha acompanyat artistes de la mida de Shakira i David Guetta. Ara, la barcelonina compagina les “feines esporàdiques” com a ballarina amb les classes a TC Escola de Dansa, a Escaldes-Engordany.

Yaiza Espigares, Ballarina i coreògrafa

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Podria sobreviure econòmicament només com a ballarina?

Guanyar-se la vida només d’això és difícil. Hi ha èpoques en què en un mes no tens feina i el següent tens dos rodatges i una gira. És molt inestable i no pots dependre d’això, a banda que tampoc es paga tant com es deuria.

Per això ho combina amb la feina de coreògrafa?

La majoria de ballarins tenen dues facetes. Primer, la de professor o coreògraf, que és el treball estable, el que t’assegura tenir diners cada mes. Després, la faceta de ballarí a videoclips, rodatges, festivals... Aquestes són feines més esporàdiques.

A part de ser esporàdiques, diu que no es paga prou.

De vegades, no tenim gaires bones condicions. Per preparar una actuació estem dos o tres dies assajant sense descans i ens paguen 600 euros com a molt. Parlem que et fan aprendre en dos dies el que t’aprendries en una setmana. Sense parlar del desgast físic i mental que això suposa.

A què es refereix?

Els ballarins treballem amb el nostre cos, però també i sobretot amb la nostra ment. Els videoclips i rodatges són feines que et requereixen tot el temps i energia. Aquests dies, per exemple, estic gravant un programa a Barcelona i acabem a les dues de la matinada i ens citen l’endemà a les onze.

En qualsevol cas, és el que sempre ha volgut.

Sí, i n’estic molt agraïda. El meu somni de petita era ser ballarina i els meus pares van fer tot el possible perquè es fes realitat. Vaig anar a una escola de dansa de barri i després vaig passar les proves per entrar a un col·legi que et preparava directament per al conservatori.

En què es va especialitzar al conservatori?

El conservatori són sis anys, però només en vaig fer quatre. La meva especialitat era dansa espanyola i em vaig adonar que realment no em volia dedicar a aquest àmbit. M’imaginava amb artistes, de gira pel món, gravant videoclips, i no pas en un teatre convencional.

I s’ha fet realitat.

Sí. He acompanyat artistes com Shakira, Lola Indigo, Bad Gyal, Aitana, Beatriz Luengo, David Guetta... És bastanta pressió, però intento ser sempre igual de professional i que no em venci la por.

Considera que els artistes donen ara més valor als ballarins?

Les xarxes socials i, especialment, TikTok han fet que els artistes ens valorin més. Veuen que el ball els ajuda a viralitzar les seves cançons i compten més amb nosaltres. A més, un elenc de ballarins sempre vesteix més un espectacle.

tracking