Marc Romera

“Vivim literalment atemptant contra els ritmes biològics”

Ajudar la gent perquè cuidi la seva salut és el seu objectiu. Per això, predica la vida saludable als llibres que ha publicat. Amb Elite Fitness ofereix serveis per millorar la condició física, el rendiment esportiu i la salut dels clients.

Marc Roma, Divulgador

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

De què tracta el quart llibre que ha publicat, ‘El manual de la cronobiologia y los ritmos cicardianos’?

Del conjunt d’hàbits que podem implementar durant el dia i abans d’anar a dormir que tenen relació amb l’exposició a la llum i que afecten o beneficien directament la qualitat del son, evitar problemes digestius i optimitzar nivells energia.

Mirar el mòbil o la televisió abans d’anar a dormir és un suspens?

Des de punt de vista cronobiològic diria que sí, però hi ha accessoris pensats per a la vida moderna que poden mitigar aquests perjudicis.

Què aconsella fer abans d’anar a dormir?

Llegir, meditar, fer estiraments, mindfulness... Sobretot, amb un altre tipus de llum, que sigui ataronjada o vermella.

Per tant, és important com il·luminem l’habitació.

Sí. Una forma de no perjudicar el son amb una inversió petita són les espelmes. Aquest tipus llum indueix a la relaxació i estat de calma i beneficia el descans.

Quines conseqüències té no descansar?

Afecta els nivells d’energia durant la setmana. Ens fa sentir son quan hauríem de sentir-nos productius. Això fa que molts hagin d’acudir al cafè per aguantar la jornada sense perdre la capacitat d’atenció. En l’àmbit digestiu, sopar tan tard ens compromet la producció de melatonina i genera estrès digestiu.

En la societat en què vivim i amb els horaris de les feines, és possible cuidar-se?

Els hàbits socials i els canvis de torn de moltes feines fan que visquem literalment atemptant contra els ritmes biològics.

Quines són les claus per millorar la salut?

Els tres pilars són l’activitat física, l’alimentació i el descans. Després n’hi ha altres que podem afegir i que no es reconeixen, com la gestió de l’estrès o l’exposició a estímuls naturals.

També es dedica al fitnes. La pandèmia ha fet que ens comencem a cuidar?

El canvi més important que he vist en els últims anys és que abans venien persones amb finalitats purament fisicoestètiques o esportives i ara el 90% és per temes de salut.

Com comença aquest camí?

Arran de l’anorèxia i el bullying que vaig patir als 16 anys. Quan vaig sortir d’aquesta condició que m’afectava en l’àmbit emocional i físic, em vaig adonar de la importància d’ajudar la gent en aquest aspecte. I vaig començar a escriure arran d’un client amb càncer a qui vaig ajudar i que em va marcar.

tracking