Andreu Tomàs

“Ho tenim tot per fer pel que fa a la digitalització i és fantàstic”

Expert en digitalització i ciberseguretat, ha tornat al país arran de la pandèmia. Considera que en aquest àmbit Andorra ho té “tot per fer”, situació que resulta “fantàstica” perquè això permetrà aprofitar l’experiència d’altres països

Andreu TomàsA. T.

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Què significa bàsicament digitalitzar l’empresa?

En resum, és fer-la més eficient i molts cops implica aprofitar la tecnologia. Tot i això, no és la part més important, primer cal entendre el negoci i les persones que el gestionen. De fet, la conclusió sempre acaba sent que hi ha hagut una transformació cultural i no pas tecnològica.

Com veu el procés de digitalització al país?

Ho tenim tot per fer i és fantàstic, podem aprofitar l’experiència i errors dels països veïns per ser molt competitius. De moment, anem pel bon camí.

Hi ha conscienciació que cal digitalitzar-se?

Sí, i cada cop més estem a l’avantsala d’un desenvolupament molt potent al país i crec que veurem grans canvis els anys vinents. El Govern ja ha establert les bases en alguns camps molt interessants.

Quin és el rol de l’administració en aquest procés?

Ells han de mantenir, en la mesura del possible, la seva neutralitat. Evidentment, han d’habilitar marcs reguladors per a aquells nous models de negoci que per la seva naturalesa s’escapen a les estructures tradicionals.

Estem gaire lluny dels altres països pel que fa a aquest àmbit?

Hi ha moltes variables, però penso que no estem tan lluny. Al final som un país petit, amb més flexibilitat per adaptar-nos al canvi que altres. També és cert que hem optat per ser un catalitzador del canvi en alguns àmbits, veurem com resulta aquesta aposta amb el temps.

El cost econòmic és una barrera per digitalitzar-se?

De cap manera, com ja he comentat, la part més important són les persones i la seva organització. Actualment, existeixen moltes tecnologies que permeten fer grans salts en digitalització sense necessitat que suposi una gran inversió.

Estan preparades en general les empreses davant de possibles ciberatacs?

Malauradament, no, i particularment amb la ciberdelinqüència no hi ha gaire consciència de la veritable exposició que tenim. És més que probable que moltes empreses ja hagin patit fugues de dades privades de clients o altres ciberatacs, i no en siguin ni conscients.

Què el va impulsar a instal·lar-se a Andorra?

He nascut i crescut aquí i arran de la pandèmia vaig trobar una excusa per tornar temporalment al país. Després d’aquest temps espero que l’estada sigui més definitiva.

tracking