Martín Carranza

“Amb cartó es pot fer qualsevol cosa que t'imaginis”

Juntament amb la seva dona va fundar una empresa d’interiorisme que utilitza el cartó com l’element principal per a les seves creacions. Han arribat a Andorra per treballar amb els arquitectes del país.

Agustín Carranza

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Què és Mister Karton i què el fa diferent?

És un projecte d’interiorisme sostenible que vàrem començar fa uns deu anys amb la meva dona, la Mireia Carles. El que ens fa diferents és que fem servir el cartó com el nostre element primari.

Només cartó?

No, el cartó és la matèria primera, però després es barreja amb fusta o altres elements, sempre que siguin sostenibles.

Com és el procés?

Doncs, primer el que cal és fer el disseny, que, evidentment, fem per ordinador. Després es fa el tall amb una màquina làser i, finalment, quedarien el muntatge, que és manual, i els tractaments de pintures, que val a dir que també són ecològics. Tot el que fem és un treball molt artesanal.

Quan el cartó es converteix en un element que pot servir per fer peces d’interiorisme o, fins i tot, estands en exposicions i no un material per fer capses?

Nosaltres veníem del món de l’interiorisme i la direcció de l’art i sempre havíem dissenyat peces amb cartó. La veritat és que va ser un material que, a més de ser sostenible, ens va cridar molt l’atenció. La cosa va anar creixent i hem passat de fer làmpades o elements de decoració a fer projectes de mitjana i gran envergadura.

Imagino que l’interiorisme cada cop va més en la línia de trobar elements sostenibles, no?

Totalment, l’objectiu real és fer servir un material que sigui reciclable, reciclat i ecològic. Pensem que el món ha d’encaminar-se cada cop més a ser responsable amb el que construïm.

Per tant, cada cop hi ha més empreses que utilitzen cartó?

Així ho estem notant. Cada cop hi ha més arquitectes que ens demanen coses com gelosies per fer separacions en sales o cases. De fet, aquí a Andorra estem precisament en contacte amb estudis d’arquitectura per presentar-los el projecte.

I com està anant?

El feedback és boníssim. Hem notat que els arquitectes estan molt oberts a fer servir aquests materials, i és que la realitat és que el món s’encamina cap a aquest tipus de projectes sostenibles. No només els arquitectes, sinó també les marques a l’hora de construir els seus expositors per a les botigues. Tot el que és plàstic s’està fent servir menys i acabarà desapa- reixent.

Ha dit que, a més d’interiorisme, també fan estands per a exposicions. Què més es pot fer amb cartó?

Ara hem començat a treballar amb joguines per a nens. En aquest cas hi ha una intenció pedagògica perquè els nens no perdin aquest costum de l’ús de materials. Amb cartó es pot fer qualsevol cosa que t’imaginis.

tracking