Antoni Raya
“La tècnica de la pedra seca s'aprèn amb pràctica”
Porta més de vint anys utilitzant la tècnica de la pedra seca, per a la qual es fan servir materials de quilòmetre zero, per refer murs i camins, com a integrant de la Brigada de Muntanya d’Escaldes-Engordany.
Què fa la Brigada de Muntanya?
A la brigada hi ha tres persones que hi treballen tot l’any de manera fixa, tot i que sempre hi ha algun eventual. La nostra feina és el manteniment dels camins de muntanya que ja estan fets i tenir-los nets i els projectes de treballs de pedra seca, com poden ser fer un camí nou o arreglar un orri.
La pedra seca s’ha posat molt de moda últimament?
Sí, però ja fèiem servir aquesta tècnica des de fa vint anys perquè el territori on habitualment actuem és la vall del Madriu, on tots els murs i altres construccions estan fets amb pedra seca. Així, abans que la vall fos declarada patrimoni de la Unesco ja imitàvem el que estava fet. En aquest sentit hi ha coses que hem après a través dels cursets i altres que ja sabíem.
Per què s’aconsella utilitzar aquesta tècnica?
En primer lloc, s’ha de dir que és molt sostenible perquè per fer un mur tots els materials que es fan servir són reutilitzables. A més, la pedra l’agafes del mateix indret i el mur drena molt bé i mai col·lapsarà per l’aigua. D’altra banda, permet que hi hagi biodiversitat.
Heu seguit algun tipus de formació en pedra seca?
Nosaltres al principi vam aprendre en base als errors, però després el comú va pagar una formació d’un mestre canter que es dedicava a la pedra seca aquí a Andorra. Es tracta d’una tècnica molt artesanal que està fet amb producte de quilòmetre zero i s’aprèn amb pràctica i quatre o cinc regles que has de respectar. En aquest sentit, hi ha també eines concretes que s’utilitzen per treballar la pedra.
Quines feines han fet darrerament?
Aquest estiu hem fet un treball molt xulo que ha estat arreglar el pas del xic, una zona del Madriu on hi havia formigó i una barana de ferro. El que hem fet nosaltres és tapar el formigó amb un empedrat de pedra seca, hem tret la barana de ferro i hi hem posat una de fusta. D’aquesta manera, hem fet un espai molt més integrat amb el seu entorn.
Aquesta tècnica s’utilitza també a altres països?
És una tècnica que s’usa a molts països i que sempre està condicionada al tipus de pedra que hi ha a cada lloc. Per això no és igual un mur de terra seca a Andorra que un mur de terra seca a Mallorca, perquè la pedra és molt diferent en un lloc i l’altre. Tot i això la base és la mateixa.
Des de quan s’utilitza aquesta tècnica a la parròquia d’Escaldes-Engordany?
Des de l’any 2001, que vaig entrar al comú; ja treballàvem amb pedra. No teníem la tècnica tan depurada com ara i, en el meu cas concret, he fet carrera professional dins del comú.