Andrea Alsina
“Exposar al Museu Thyssen és un somni fet realitat”
Participa a la mostra col·lectiva ‘Desfragmentar per crear’, a càrrec de 24 alumnes de l’Escola d’Art d’Andorra la Vella. L’exposició es pot veure a la Llacuna fins dijous i al Museu Carmen Thyssen a partir de divendres.
Com va sorgir l’oportunitat de prendre part en la mostra?
Bé, de fet ja coneixia aquest projecte de l’any passat, quan també hi vaig participar. Des del primer moment em va semblar molt interessant per com potencia la creativitat.
Aquest any havien de crear una obra a partir del fragment d’algun dels quadres exposats a la mostra ‘Made in Paris’.
Sí, i com a base he triat una obra que es titula Paisatge idíl·lic, d’Olga Sacharoff, a partir de la qual he fet una peça en tècnica mixta.
Per què va triar aquest quadre?
Em va cridar molt l’atenció el riu que hi apareix. Em van agradar el tipus de pinzellades utilitzades i com l’autora juga amb els colors per recrear el reflex de la llum a l’aigua.
I quina és la seva proposta?
En veure el quadre, em va venir al cap la cianotípia, una tècnica fotogràfica del segle XIX. Vaig realitzar un fotograma amb aquest procediment i els reflexos del riu els vaig reproduir amb fideus. La llum, en traspassar-los, creava aquest efecte. Vaig completar l’obra amb aquarel·la i pintura daurada.
Altres participants en la mostra han agafat el mateix quadre com a font?
Sí, i això és que em sembla més interessant: com es reflecteix la mirada de cada persona en una mateixa obra, com una mateixa imatge pot inspirar de formes diferents artistes que també treballen de manera diferent.
Què suposa el fet de poder exposar al Museu Thyssen?
Mostrar el que fas sempre és emocionant, però fer-ho en un museu de referència com aquest ja és un somni fet realitat. I la nostra intenció no és fer-nos famosos, sinó compartir amb el públic el que fem i el que sentim.
Quina disciplina estudia a l’Escola d’Art d’Andorra la Vella?
L’any passat vaig apuntar-me al projecte fotogràfic d’autor, amb la Montse Altimiras. Allà vaig poder experimentar amb tècniques com la cianotípia o el quimigrama, un sistema que produeix imatges combinant procediments i materials propis de la pintura i la fotografia. Aquest any m’he apuntat al laboratori, per fer-ne ús i seguir experimentant.
Com a fotògrafa, li interessen més les tècniques tradicionals o les digitals?
En realitat, crec en tot. Ara mateix estic barrejant fotografia digital amb analògica, i combinant-ho amb tècniques experimentals com els quimigrames. Si ho tenim tot al nostre abast, per què no aprofitar-ho? És perfectament lícit. A més, ara mateix no em vull centrar només en la fotografia, m’agrada anar una mica més enllà.