Eva Arasa
“Jane Austen i Anne Brontë no eren feministes”
Per què va triar una obra d’Anne Brontë?
L’any passat, quan La Trenca i l’Associació de Dones d’Andorra van començar a fer aquest club de lectura, em van proposar fer-ne un amb alguna novel·la de Jane Austen i aquesta era la meva idea. Però quan es va apropar la data de l’acte vaig decidir canviar a un llibre d’Anne Brontë.
A què es deu aquest canvi?
Tothom coneix Jane Austen, s’han fet milers d’adaptacions de les seves novel·les i segurament ha protagonitzat molts clubs de lectura arreu del món. Les germanes d’Anne Brontë també són molt conegudes i en canvi, ella, la més petita de la família, passa sovint desapercebuda i la seva obra literària és exemplar.
De què tracta ‘Agnes Grey’?
La novel·la narra la vida d’Agnes Grey, una jove que decideix que treballa d’institutriu en una casa de classe alta per ajudar econòmicament la seva família. És la primera novel·la d’Anne Brontë, publicada el 1847.
Quins elements del feminisme conté l’obra?
La primera lectura feminista que es pot fer d’Agnes Grey és sobre la mateixa protagonista. Una jove que es rebel·la contra les imposicions de la societat per ajudar la seva família i, alhora, demostrar la seva independència. Ara bé, cal remarcar que ni Jane Austen ni Anne Brontë eren feministes, ja que en aquella època el terme encara no existia. Són novel·les i escriptores que comencen a reivindicar dones que s’oposen a allò que els està imposat.
Elles no es definien com a tal. Però vostè, és feminista?
Sí, i tant. Penso que encara hi ha molts aspectes relacionats amb la igualtat de gènere que s’han de reivindicar.
Com quins?
En l’àmbit empresarial, les dones tenen més dificultats per ascendir i, en l’àmbit domèstic, encara tenen una càrrega molt més gran que els homes. De paraula, tothom està d’acord amb el feminisme, però amb els fets no sempre ho demostren.
Amb tot, Andorra és un país feminista?
Sí. Hi ha desigualtats socials i molta feina per fer, sobretot pel que fa a l’educació, però penso que existeix un moviment feminista molt fort que lluita contra aquestes injustícies. Hi ha l’Associació de Dones, Acció Feminista, Stop Violències…
Llegir ‘Agnes Grey’ ajudaria a prendre consciència?
És evident que el context social, econòmic i històric és molt diferent de l’actual, però si som capaços de posar-nos en el lloc de la protagonista podem entendre moltes de les lluites feministes actuals.