Jonaina Salvador

“El nostre objectiu principal és descobrir nou talent”

La presidenta d’Andorra Lírica dirigeix ‘LaMDA’, una cantata nadalenca que dona el tret de sortida a un nou projecte musical en col·laboració amb el comú de la Massana. La cita és avui a les 20.30 h a les Fontetes.

Jonaina Salvador

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

El concert de Nadal de la Massana es converteix en cantata de Nadal. A què respon aquest canvi de format?

Hem volgut anar més enllà del recital nadalenc tradicional i fomentar l’activitat compositiva amb una obra de nova creació. Després de molts anys de col·laboració entre el comú i Andorra Lírica, vam pensar que era un bon moment per donar-li la volta al projecte.

El resultat és una obra que té el tema de la intel·ligència artificial com a rerefons.

Sí, la història està basada en un cas real, sobre la intel·ligència artificial LaMDA, desenvolupada per Google. La cantata vol plantejar com seria l’arribada de LaMDA en el si d’una família una nit de Nadal.

Qui forma part del repartiment?

El paper protagonista, LaMDA, és de l’Elisenda Gallardo, d’11 anys. Jo faig d’enginyera de Google, i dos alumnes de l’escola d’òpera completen el cast principal: l’Eulàlia Gallardo, que fa de filla, i el Daniel González, que fa de pare. També hi intervindran l’Elisa Forné, la Mercè Copons, el Xavier Tomàs i el Guillem Forné. L’acompa­nyament musical serà a càrrec de la pianista Olga Kovekina i del guitarrista David Sanz.

Ha comentat que la peça és una estrena.

Sí, vam encarregar-la al compositor David Llorens, que hi ha treballat en els darrers mesos.

La idea és que la iniciativa tingui continuïtat a través d’un concurs. Com està plantejat?

En realitat seran tres concursos, que serviran per escollir l’obra que s’interpretarà l’any següent. En primer lloc un concurs literari, la convocatòria del qual s’obre avui mateix i que permetrà triar un llibret. Un cop seleccionat, es convocarà el concurs de composició, d’on sortirà la música.

I el tercer concurs, en què consisteix?

És un concurs de cant, per seleccionar l’elenc que formarà part de la següent cantata.

El procés, per tant, durarà tot un any?

Sí, aquesta és la idea. Volem donar visibilitat, durant els dotze mesos, a una tasca de creació que moltes vegades es porta a terme d’una manera que passa desapercebuda. El nostre objectiu principal, però, és descobrir nou talent, interpretatiu, compositiu i literari.

Aquests concursos estan oberts a tothom?

Pot participar-hi qui vulgui, perquè tenen caràcter internacional, però estarem molt contents, òbviament, si hi ha molta participació andorrana. L’única condició és que el llibret sigui en llengua catalana i que tingui vinculació amb el Nadal.

tracking