Aleix Roig
“L'astroturisme no requereix grans inversions”
Ha fet un ofici de la seva passió. Expert del Parc Astronòmic de Prades, a Tarragona, ha assessorat el comú de la Massana en un projecte per impulsar l’astroturisme a la parròquia, que té un dels millors cels del Pirineu per veure les estrelles.
Com va descobrir la seva passió per les estrelles?
Sempre m’han fascinat. Quan era un nen el meu avi va regalar-me un telescopi. Més endavant vaig fer-me soci de l’Agrupació Astronòmica de Sabadell, la més gran d’Espanya.
Com fer un ofici de la seva passió?
Vaig treballar molts anys en l’àmbit educatiu, però va arribar un moment en què la meva parella i jo vam decidir deixar-ho tot per fer realitat el nostre somni. Ara treballo al Parc Astronòmic de Prades, on hi ha un dels millors cels de Catalunya per observar les estrelles.
Com s’ha format en aquest àmbit?
Soc guia Starlight. Els serveis que puc oferir estan acreditats per l’organització de referència internacional en la divulgació de l’astronomia, el turisme d’estrelles i la protecció dels cels foscos. Starlight va fundar-se el 2007 gràcies a l’Institut d’Astrofísica de Canàries i col·labora amb la Unesco i altres organismes internacionals.
Per què és important protegir el cel fosc?
Protegir els cels foscos no només ens permet contemplar les estrelles de nit a ull nu, sense la necessitat d’instruments especials. També té beneficis sobre l’entorn natural i la salut de les persones.
Quins beneficis té sobre l’entorn?
La llum blanca, que malauradament predomina en l’enllumenat públic dels països del nostre entorn, interfereix en el cicle vital dels éssers vius, incloent-hi els humans. La llum blanca envia al missatge al nostre cervell que és de dia. S’ha observat que en els entorns més contaminats de llum blanca els ecosistemes estan en regressió perquè hi ha espècies que no s’hi poden desenvolupar.
I els humans no hi som immunes.
Hi ha estudis que apunten que la contaminació lumínica és un factor que podria afavorir el desenvolupament d’algunes malalties, com ara el càncer.
Defensa que l’astroturisme té molt potencial per atraure visitants i generar activitat econòmica.
Te’n posaré un exemple. El Parc Astronòmic del Montsec, a Àger, rep cada any 30.000 visitants, que generen un impacte econòmic de 2,5 milions d’euros al poble, de només 600 habitants.
Quins avantatges tindria l’astroturisme per a Andorra?
Andorra disposa d’una infraestructura turística consolidada. L’atroturisme no requereix grans inversions, permet allargar la temporada turística perquè pot fer-se tot l’any i porta visitants amb un poder adquisitiu superior a la mitjana.