Schalk Crojné
“En un món tan accelerat s'hauria de preguntar més”
Demà, dilluns, ofereix una conferència a l’hotel Roc Blanc sota el títol Hackeig a la democràcia, on abordarà la manera de prendre decisions de la ciutadania i el paper que la tecnologia ha de tenir avui en dia en la política.
Com descriuria la seva feina?
Vaig arribar a Andorra com un consultor interessat en política, però també en com es dirigeixen les empreses avui en dia i en com aquesta manera d’actuar està molt vinculada a com treballem en la societat.
Un politòleg, doncs?
No, em considero un ciutadà normal que està interessat a canviar les coses i en com aquestes canvien. Sempre dic que la democràcia es defineix per donar la veu a la gent, al poble, no?
Entre altres coses, sí.
Evidentment, també hi ha elements bàsics de la democràcia que venen de fa centenars d’anys, però avui en dia la gent no parla. Està desil·lusionada.
Què proposa, doncs?
Em pregunto moltes vegades per què no tornem a allò més bàsic? Cal tornar a les bases de la democràcia. A aquella que es practicava fa centenars d’anys on la gent discutia de manera oberta en comptes d’acostumar-se a ser governats. També és cert que cada país té la seva realitat. A Andorra es fan les coses d’una manera i té les seves característiques.
La conferència de demà tracta de participació política?
És quelcom més que això. Un dels elements que hi abordarem és també les noves formes d’organització política i de Govern. Es pot governar un país sense partits polítics?
Vostè és l’expert...
És una reflexió interessant si és millor que es prenguin decisions descentralitzades en grups petits o decisions úniques des d’un comandament. Avui en dia la tecnologia podria permetre un major grau de participació política.
Ho veu com una realitat?
Crec que avui en dia hauríem de tenir la capacitat de votar una persona, però quan arriben certs aspectes de l’ordre del dia poder retirar el vot d’aquell representant i portar-lo a un altre que coincideixi millor amb els meus interessos.
Què vol dir?
Sense entrar en casos concrets, quan votem estem triant un representant que té unes idees i nosaltres l’escollim perquè és el que millor ens representa. Però potser quan arribem a la qüestió de l’habitatge el nostre posicionament és diferent. Per què no podem modificar el nostre vot amb la tecnologia d’avui en dia?
La gent no vol participar...
Pot ser que hi hagi gent que només es vol queixar i vol una vida fàcil. Però en un món tan accelerat i on es prenen tantes decisions, crec que el millor seria preguntar més a la ciutadania.