Lucas Pagès

“El telemark et dona una sensació increïble de llibertat”

És l’únic representant de la FAE que practica telemark. 18 anys i estudiant de Biologia a la Universitat de Grenoble, somia poder ser alguna vegada campió del món de l’especialitat. Un Top-6 en el Mundial júnior és el seu millor resultat.

Lucas Pagès

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Segur que mai li han preguntat en què consisteix el telemark.

Mai, mai! [riu] El telemark és l’essència de l’esquí i el que hi havia abans de l’alpí. La gran diferència és que els talons no els tens enganxats a l’esquí i et permet una certa tècnica per baixar i per fer els girs.

Vostè prové de l’esquí alpí. Per què va escollir el telemark?

El telemark et dona una sensació de llibertat increïble. Vaig arribar a un punt que, potser, l’alpí m’avorria. Vaig descobrir aquesta disciplina i em va canviar tot![esbufega]

Per exemple?

En una sola baixada em permetia fer girs tan diferents que arribes a no reconèixer que, potser, els havies fet abans. El meu entrenador em va dir que buscàvem sempre fer el gir perfecte però aquest és impossible per les condicions de neu i per mil històries més.

Però que sembli impossible, només d’intentar-ho l’ha de servir per millorar.

Exacte. T’adones que, per intentar apropar-te a un perfecció gairebé impossible, fas els girs el millor que pots i amb molta elegància.

Una modalitat que té orígens nòrdics.

Es va inventar a Noruega, sí, i va anar passant d’un poble a un altre de la zona fins que es va acabar estenent i popularitzant.

Li comentava abans que vostè no va començar fent telemark.

Vaig estar molts anys al SEC [Soldeu Esquí Club] i cap als 10 anys ja vaig notar que gaudia més esquiant lliurement i per plaer, no competint. Al club van introduïr la secció multidisciplinar i vaig descobrir el telemark. Un abans i un després.

Està vostè sol a la federació.

A Andorra es veuen cada cop més practicants de telemark, sobretot abans de la pandèmia. La majoria de clubs van aturar l’activitat de telemark i jo volia fer curses. Amb aquest nivell, només l’Ian Rodriguez va competir abans amb la FAE, que també va fer Copes del Món.

Entrena amb l’equip de Gran Bretanya.

Sí. Com sap, soc l’únic a Andorra, a nivell federatiu, que fa ara per ara telemark i ens vam posar en contacte amb els responsables anglesos l’any passat. Vaig fer una estada amb ells i vam començar a fer pretemporada i a treballar plegats.

Aquesta temporada està sent un pèl complicada.

No he fet gairebé pretemporada per diferents raons i m’estic focalitzant més en els estudis. Del telemark no es pot viure i ara per ara els exàmens són prioritat. L’any passat sí que vaig aconseguir bons resultats al Mundial júnior.

tracking