Oriol Travesset

“Ens hem de plantejar aquest creixement desmesurat”

Enginyer en telecomunicacions especialitzat en energies renovables i aspectes de la ciència, tecnologia i sostenibilitat, ha liderat un estudi que planteja el futur urbanístic al Principat segons els recursos hídrics que hi haurà d’aquí al 2050.

Oriol Travesset

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Quan arribarà el canvi climàtic a Andorra?

No vull ser apocalíptic, perquè no ho hem de ser. Però pel que sí que ens em de preocupar és per la tendència que tenim amb relació al canvi climàtic. Són tendències molt clares que ens diuen que a mitjà o llarg termini tindrem temperatures més altes i això és claríssim. No és tan clar què passarà amb les precipitacions, però sí que és clar que en general hi haurà menys aigua.

Això vol dir menys neu obligatòriament?

Certament podem dir que hi haurà moments de l’any que ara neva i que tindrem pluja. De fet, això ens pot portar a tenir més aigua en alguns moments de l’any, però després en altres períodes tindrem sequeres més llargues.

Sense posar en dubte el treball, com es fa per elaborar projeccions a llarg termini?

Nosaltres treballem amb previsions d’aquí al 2050. Agafem els cabals que tenim als rius i treballem amb un model hidrològic que s’alimenta de diverses variables climàtiques. La temperatura i la precipitació són les dues variables amb més pes. Però també cal tenir en compte els diferents tipus de sòl que hi ha a les conques andorranes. I totes les dades es combinen amb escenaris de canvi climàtic més o menys durs.

Quins aspectes més cal tenir en compte pel que fa a la gestió de l’aigua?

Cal que es tinguin en compte tots els usos que se’n fan, és a dir, tota la qüestió vinculada a la gestió de l’aigua. Però també on hi ha les captacions al país, que també afecta.

Des d’Andorra hi ha la capacitat per poder frenar en certa manera el canvi climàtic?

Pel que fa a la tendència global, humilment, des d’Andorra no hi podem fer res. És una tendència que ens trobarem en major o menor grau. Per tant, el que hem de fer és implementar estratègies per adaptar-nos a la nova realitat que ens trobarem. Sempre hem estat tranquils pel que fa a l’aigua i és veritat que sempre hem parlat d’inundacions, però d’aquí a uns anys parlarem de sequeres.

Què hi podem fer?

Des de reduir les pèrdues existents a la xarxa de distribució fins a una millor gestió i eficiència de la neu pel que fa al sector turístic. Però també en l’àmbit social o polític potser ens hem de plantejar aquest creixement desmesurat.

L’urbanisme també afecta la gestió de l’aigua?

Com es construeix afecta el consum d’aigua. Pel que fa a les conques, n’hi ha algunes que tenen molta més pressió que d’altres, i aquest és un aspecte a tenir en compte quant a planificació urbanística.

tracking