Guillermo Hernández
“La gastronomia és clau per reduir l'impacte en el medi”
És assessor del comú de la Massana i ha ajudat a marcar les línies de sostenibilitat de les jornades gastronòmiques de la parròquia, que busquen potenciar els productes de proximitat.
Com estan ajudant a fer que els restaurant siguin més sostenibles?
Des de Win and Green el que hem fet és ajudar a desenvolupar l’estratègia gastronòmica del comú de la Massana i de les seves jornades gastronòmiques: La Massana fogons.
Com es treballa una estratègia gastronòmica?
El que hem fet és intentar que els restaurants cada cop apliquin més unes línies gastronòmiques perquè així es posicionin a la parròquia no tan sols com un referent en gastronomia, sinó en sostenibilitat.
Quines són aquestes pautes?
Doncs el que vam fer ja l’any passat és introduir línies mestres, com pot ser la introducció de productes andorrans o de proximitat, perquè els restaurants els hagin d’introduir en els menús o, com a mínim, inspirar-s’hi.
Això vol dir que no podem cuinar amb productes exòtics?
No, la cuina segueix sent global i això és una evidència. De fet, volem seguir apostant per una cuina variada a la parròquia. Però el que és interessant és que mantenint l’essència de tots aquests restaurants es puguin introduir aquestes pràctiques sostenibles, per així reduir la nostra petjada de carboni i l’impacte que tenim sobre el planeta.
Per què s’ha de ser sostenible cuinant?
En primer lloc, perquè és una necessitat, el món ens demana ser més sostenibles. Però també s’ha identificat la gastronomia com un element clau per poder reduir el nostre impacte mediambiental, així que si aconseguim introduir aquests patrons simples estem actuant amb accions locals en un problema que és global.
Quants restaurants s’han sumat a la iniciativa?
Enguany tenim més de vint restaurants que s’han sumat a aquestes línies mestres de sostenibilitat, però que poden mantenir la seva essència. No és una radicalització que vol que només es cuini amb producte del país. Volem ser uns acompanyants, no uns policies gastronòmics.
Ser sostenible és només una qüestió de moda?
És veritat, està de moda la sostenibilitat i també és cert que sona molt bé. Però nosaltres no ho fem per una cosa que queda bé, sinó perquè és una necessitat. Estem molt en contra del green washing.
Com ha anat l’experiència?
Va ser un repte molt important al principi, és cert que ser sostenible implica canvis que són importants en les nostres maneres de viure. Però crec que els resultats són excel·lents i els restaurants s’estan sumant a la iniciativa.