Thubten Wangchen

“La Xina compra amb diners perquè no es parli del Tibet”

Torna a Andorra, demà i dimecres, en la primera visita després de la pandèmia per presentar el seu llibre ‘Lluny del Tibet’ i oferir una conferència al Centre Tana organitzada per Kailash.

Thubten Wangchen, Director de la Fundació Casa del Tibet a BarcelonaT.W.

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Demà parla a Andorra de drets humans...

Del que parlaré en general és del respecte a la vida i de la llibertat, en la qual tothom vol viure dignament, fins i tot els animals. I després em referiré segurament també a la violació dels drets humans per part del govern xinès al Tíbet i altres llocs, com per exemple a Hong Kong.

Quina és la situació actual al Tibet?

Dolenta, perquè el problema és que ningú en parla. El govern xinès compra amb diners perquè no es parli a la premsa sobre la situació del Tíbet i dels problemes de la Xina en general, que també són molts perquè el poble xinès no està content amb el seu govern comunista. Ara mateix hi ha molts controls a dins del Tíbet, agafant ADN per controlar els tibetans i impedint que els nens aprenguin tibetà a les escoles.

Creu que hi ha un oblit del Tibet a nivell mundial?

El govern xinès no vol explicar al món la repressió que fa dins de la mateixa Xina, per exemple, amb el poble uigur, amb milions de musulmans en camps de concentració. I també hi ha molts tibetans en presons. Estem d’acord que facin negocis, però al mateix temps haurien de respectar els drets humans, el medi ambient i la llibertat dels pobles.

Sembla que a la majoria de països els interessa més els negocis que els drets humans...

Sí i és una llàstima perquè crec que els mitjans de comunicació i els polítics s’haurien de preocupar pels valors i les llibertats, i de dir la veritat. Tot i això la veritat és que ara estan més interessats més en els diners de la Xina, en els negocis i en les seves donacions, i això fa pena. I és que ni tan sols l’ONU pot fer-hi gaire res pequè la Xina hi és dins i també mana en el que s’ha de fer o no.

Com poden ajuda els ciutadans en general a la causa dels tibetans?

Els ciutadans normals no poden fer-hi gaire perquè no tenen poder, però els pobles tenen força per recordar als seus parlaments i als polítics que el Tibet està patint en mans dels xinesos. Per això es poden fer accions per posar de manifest quina és la realitat al Tibet i amb el poble uigur, tot i que evidentment els que prenen les decisions són els polítics.

També aprofitarà per presentar el seu llibre que porta per títol ‘Lluny del Tibet’...

Es tracta d’una biografia de la meva vida i a través de la meva experiència dono a conèixer com és globalment el Tibet, així com la seva política i la seva cultura. És un llibre que vaig escriure justament abans que tingués lloc la pandèmia de la covid. Des d’aleshores no havia tornat a Andorra.

tracking