Jean Luc Herbert

“Forjar-se el propi destí no és fàcil”

Acompanya la seva dona, la dibuixant i pintora Rosa Mujal, en l’exposició ‘5 dones 5 destins’, que es podrà veure a partir de dilluns 6 de març a l’Estudi, l’edifici sociocultural d’Ordino.

jean luc herbert, fotògraf

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Com va sorgir la idea de l’exposició ‘5 dones 5 destins’?

La pensada la va tenir la meva dona, la dibuixant i pintora Rosa Mujal. Jo vaig animar-me més tard a col·laborar en el projecte.

Quin és el punt de partida de la mostra?

L’objectiu que ens vam proposar era expressar mitjançant la imatge, la Rosa amb el dibuix i jo amb la fotografia, un canvi fonamental que han fet les dones en l’últim mig segle.

De quin canvi es tracta?

Les dones que tenen entre 45 i 50 anys són la primera generació de la història que té l’oportunitat de triar el seu destí, de viure d’acord amb el que elles han decidit que ha de ser la seva vida. Fins aleshores això ho havia decidit la comunitat. L’exposició vol reflectir aquesta transformació social fent el retrat de cinc dones d’aquesta edat: la Claudia, la Gemma, la Xarly, la Judit i la Carol.

Què és el més important que ha après gràcies a aquest projecte?

Forjar-se el propi destí no és fàcil. Sovint, de fet, és molt difícil. Si les participants en l’exposició tenen alguna cosa en comú és la fortalesa. Cal ser molt fort per viure d’acord amb el que vols ser.

Com és que van triar cinc dones?

L’objectiu inicial que teníem era d’entrevistar-ne vuit, ja que ens permetia jugar amb el número del Dia de la dona treballadora. Finalment, en van ser cinc perquè ens anava millor per al projecte.

Quin ha estat el seu rol en el projecte?

Vaig mirar d’aplicar els meus coneixements en educació i psicologia, no tan sols en fotografia, a l’hora de fer els retrats. La meva obsessió és arribar a l’ànima de la persona que tinc al davant.

Com ha plasmat aquesta idea en la fotografia? Quines tècniques ha utilitzat en aquests retrats?

M’he inspirat en la llum contínua de l’estudi Harcourt, de París. Aquesta tècnica ha fet cèlebres els tons grisos, negres i blancs dels retrats de l’estudi Harcourt.

Quin format té l’exposició?

Cada replà de l’Estudi està dedicat a una dona. L’exposició té el format d’un tríptic format per un dibuix, una fotografia i un text.

El text l’han escrit elles?

Sí. Van escriure’l a partir de les preguntes que va fer-los la Rosa.

Què és el més important que hem hagut d’aprendre els homes arran d’aquests canvis?

A reconèixer les nostres febleses i vulnerabilitats.

tracking