Juan A. Ruiz

“A la mediació se solen generar oportunitats de negoci”

Especialista en litigació i arbitratge, serà un dels participants en la taula rodona que organitza, dimecres vinent, la Cambra de Comerç sobre la resolució de conflictes sense haver de passar pels tribunals de justícia i els seus avantatges.

Juan A. Ruiz, Advocat de CuatrecasasJ.A.R.

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Es poden resoldre conflictes sense anar als tribunals?

Sí, i tant! És més, tret de molt poques excepcions, acabar als tribunals hauria de ser sempre la darrera opció. Qualsevol empresari i els seus assessors (advocats) sempre haurien d’intentar gestionar les controvèrsies amb altres empreses per vies alternatives i més adequades que la judicial.

Un cas concret...

N’hi ha moltíssims, i tots tenen el mateix denominador comú: un jutge (o un àrbitre en un procés arbitral) està vinculat pel que les parts demanen a la seva demanda (congruència), i sobre la base de les posicions de les parts, posa fi a un plet, però no pas al conflicte. En la mediació s’analitzen els interessos reals de les parts, i, a més de solucionar el conflicte, se solen generar noves oportunitats de negoci.

Quin és el principal avantatge d’acudir a aquesta via?

Temps (molt més ràpid que el procés judicial), diners (cost molt més baix que el procediment judicial), certesa sobre el resultat (controlat per les mateixes parts, i no pas per un tercer aliè a les parts, als seus interessos i al seu negoci) i noves oportunitats de negoci.

Els empresaris creuen en la mediació?

Encara s’ha de fer molta pedagogia, entre els empresaris però també i sobretot, entre els advocats, que han de ser els principals prescriptors i promotors de la mediació, com una eina més a l’abast dels professionals i els clients per convertir conflictes en oportunitats de negoci.

La voluntat política és important per potenciar aquest sistema de resolució de conflictes?

És molt important, però no només per part de les administracions, sinó també per les cambres de comerç i els col·legis professionals. Tots tenen un paper fonamental en la difusió de la mediació, així com en la formació de bons mediadors i en el desenvolupament de normativa per incentivar-ne l’ús.

Què pot fer Andorra perquè la mediació i l’arbitratge hi siguin cada vegada més utilitzats?

La seva difusió i la generació d’incentius perquè les empreses i els seus assessors tinguin voluntat de fer servir aquests mitjans, així com la formació d’un grup de mediadors i d’àrbitres, respectivament, professionals i especialitzats.

Veu potencial perquè Andorra sigui una plaça d’arbitratge internacional com pretén?

Té una competència propera molt dura, perquè Barcelona i Madrid s’estan promocionant molt com a seus arbitrals internacionals, i París ja és reconeguda mundialment gràcies, entre altres, al fet que té la seu de la Cambra de Comerç Internacional.

tracking