Marta Torres
“La transició energètica ha de ser justa”
Experta en el canvi climàtic, demà formarà part del ‘hackató’ organitzat per Andorra Recerca i Innovació, una iniciativa per intentar trobar propostes efectives per fer front al canvi climàtic.
Expliqui’m què és això del hackató?
És un esforç de dedicar un dia a parlar d’aquesta emergència climàtica i què podem fer des d’Andorra per lluitar contra aquesta emergència i també fer una crida a l’acció.
Vostè parlarà del mercat de carboni, una idea que permet a les empreses compensar les emissions. És realment efectiu?
El paper d’aquest mercat és poder compensar les emissions que una empresa no ha pogut reduir. Però també ajuda a establir un sistema de monitoratge de les teves emissions i, per tant, ens en fem conscients. Tot el que no sabem que emetem tampoc no ho reduirem. És veritat, però, que no ajuden a reduir, sinó a millorar l’eficiència d’aquesta reducció. Per dir-ho planerament, si tots hem de reduir el mateix potser ens costarà molt més que si ens posem d’acord i mirem on és més fàcil reduir.
Andorra pot tenir algun efecte sobre el canvi climàtic?
La ciència ens diu que si no hi col·laborem tots no arribarem mai a fer aquests canvis estructurals que es necessiten per reduir emissions. Canvis sense precedents i a una escala i velocitat que no hem vist mai. D’una manera o una altra, si no participem en aquest canvi el sistema no arribarà a transformar-se. No és tant si el volum d’emissions que emet Andorra és gran o no, sinó que també formem part del mateix sistema econòmic.
Som a temps de frenar el canvi climàtic?
L’escalfament no el podem aturar, el que ens estem jugant és l’increment al qual podem arribar, però és clar que canvi climàtic n’hi haurà. Tècnicament i econòmicament és possible fer aquests canvis estructurals, però hi ha un capital que s’ha d’avançar i de dirigir en aquest sentit. Cal que les petites accions passin a gran escala i gestionar-ho d’una manera que a curt termini no vagi en perjudici de les llars o sectors que ho estan passant més malament. Ha de ser una transició energètica justa.
Els governs han entès la importància de tot plegat?
La majoria de governs estan per la feina i saben què s’ha de fer. Que vegin com de realista és aquest canvi a curt termini o el conjunt de polítiques a aplicar es una altra cosa. El problema és que el canvi a fer és tan gran que no sabem per on s’ha de començar.
I el sector privat? És només una moda ser sostenible?
Hi ha de tot, però sí, hi ha molt de greenwashing. És veritat que les grans empreses sí que són més conscients que el problema és estructural i no va de treure les fotos dels cotxes dels cartells.