Eduard Betriu
“La ramaderia és la meva passió i el meu ofici”
Treballa en el sector de la ramaderia i és l’actual conseller d’Agricultura, Medi Ambient i Sostenibilitat del comú d’Ordino. Des d’avui fins diumenge se celebrarà a la parròquia la tercera edició de la Fira del bestiar.
On va aprendre l’ofici de ramader?
A casa. Els meus besavis eren d’un poblet prop de la Seu d’Urgell. Els meus padrins van venir a Andorra als anys quaranta del segle passat per fer de masovers a Cal Cintet de Sispony. Menaven un ramat de 1.000 ovelles. També tenien vaques. Antigament un germà, sovint el gran, se solia quedar a casa i els germans anaven a treballar a la vinya al sud de França i feien la transhumància.
La ramaderia ha canviat molt...
Era una ramaderia de subsistència, que es completava amb el cultiu de blat per fer pa i de prats de dall per alimentar el bestiar. El sector ha fet un esforç impressionant per modernitzar-se, amb l’ús de maquinària motoritzada i la introducció d’altres cultius, com ara el del tabac.
Té explotació pròpia?
Sí, i també gestiono una explotació agrícola i ramadera d’un altre propietari a Sant Julià de Lòria. En total em faig càrrec de 120 vaques.
Ha transmès els seus coneixements de ramaderia als fills?
Vaig créixer de ben petit molt lligat a la terra. La ramaderia és la meva passió i el meu ofici i em sento molt afortunat de poder-m’hi dedicar, però vull que els meus fills tinguin uns bons estudis i que vegin món. Si més endavant volen dedicar-se a la ramaderia ja tindran temps de fer-ho. No m’agradaria que haguessin de fer aquesta feina perquè no han tingut alternativa. Si s’hi volen dedicar, que ho hagin pogut triar ells.
La ramaderia és un ofici difícil, com se sol dir?
Com t’he dit abans, és la meva passió. És un ofici que m’agrada molt. Si mirem al passat, veiem que el sector ha aconseguit modernitzar-se i adaptar-se als nous temps. El futur, però, no és gens clar.
Què vol dir?
Que haurà d’afrontar reptes molt difícils en els propers anys. El principal és l’augment de preus. Cada vegada costa més criar el bestiar, i el preu a què venem la carn al mercat no ho compensa.
Com és això?
Hem de vendre la carn gairebé al mateix preu que fa 20 anys mentre tota la resta puja. A més, el clima està canviant, i la sequera encara ens complica més les coses. El model productiu trontolla.
Aquest cap de setmana, en el marc de la Fira del bestiar d’Ordino, es podrà veure una peça audiovisual a l’Era de Casa Rossell sobre el passat i el present del sector ramader de la parròquia. Quants ramaders hi participen?
Gairebé totes les cases de les dotze que som a la parròquia.