Joan Bastida Montoriol

“Construir un robot és un procés d'evolució constant”

És un dels integrants de l’equip del Loopa que va participar en el mundial de robòtica celebrat a la ciutat nord-americana de Dallas, on l’equip andorrà va ser dels pocs format per més noies que nois.

Joan Bastida Montoriol

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Com va ser l’experiència de participar en el millor concurs del món de robòtica a Dallas?

Va ser molt, molt xulo. Per a molts de nosaltres era el primer cop que marxàvem fora d’Europa i ho fèiem per anar a una competició d’aquest nivell. A més, vam anar-hi uns dies abans per poder aclimatar-nos i visitar la ciutat.

És bonic Dallas?

Sí, ens va agradar la ciutat. Visitar els museus, llocs històrics com el punt on van assassinar Kennedy... Després ja vam entrar en mode competició.

Com funciona aquest mundial de robòtica?

Hi ha diverses parts de la competició, però tu tens un equip amb un robot que fa certes missions. Per exemple, aquest any s’havia d’encistellar o fer girar un rodet. A més, aquesta competició és en format de dos contra dos; per tant, hi ha una sèrie d’aliances amb altres equips. Això fa que la cooperació sigui clau.

Com es trien aquestes aliances?

Hi ha una primera fase que és individual i que et permet triar amb qui prefereixes anar. S’ha de dir que no vam tenir gaire sort amb les aliances que vam fer, però estem contents amb el resultat i l’experiència. En tot cas, els primers segons de cada ronda el robot funciona de manera autònoma amb allò que has programat. Després hi ha un ‘driver’ que és un de nosaltres.

Quants equips participaven en el mundial?

Hi havia 800 equips de tot el món, així que només ser-hi per a nosaltres ja era un èxit.

Com ha estat el procés de creació del robot?

Nosaltres ara som al Loopa, on tenim un taller. Diguem que has de comprar una sèrie de peces base a partir de les quals has de fer el disseny. Crear un robot és un procés d’evolució constant, perquè cal anar-se adaptant als problemes que van sorgint. Nosaltres el vam començar a dissenyar al novembre i vam decidir posar-li VIIInfinitum.

Per què?

Primer perquè VIII és 8 en números romans. L’equip està format per 7 integrants, més el robot, 8. I després, la part d’Infinitum perquè també implica el suport a les famílies i perquè el símbol de l’infinit girat també és un vuit.

Els van donar una insígnia perquè a l’equip hi ha més noies que nois.

Sí, així va ser; per nosaltres, treballar amb elles és totalment normal, però sí que és veritat que encara avui, quan érem al mundial, hi havia gent que se sorprenia pel fet que hi hagués més noies al grup. Per a nosaltres és normal.

tracking