Joaquim Fernández Solà

“La Covid pot portar complicacions a llarg termini”

Cap de la Unitat de Sensibilització Central de l’Hospital Clínic i catedràtic de Medicina de la UB, oferirà una conferència a l’edifici Creand demà dilluns, a les 18.30 h, organitzada per Creand Fundació.

Joaquim Fernández Solà, Doctor

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

A què ens referim quan parlem de malalties per sensibilització central?

Són un conjunt de malalties neuroinflamatòries, entre elles la fibromiàlgia, la síndrome de fatiga crònica i la sensibilitat química múltiple, que provoquen una distorsió de la percepció central dels estímuls que arriben al nostre cervell. Això fa que apareguin molts símptomes crònics, a més de difícilment controlables, com dolor generalitzat, fatiga física o cognitiva a petits esforços.

Ara que “la Covid ja s’ha acabat”, ens podem centrar en els efectes derivats de la mateixa pandèmia?

Sí; la fase aguda de la pandèmia, per l’elevat risc vital, ens va fer concentrar primer en ajudar a controlar els símptomes més greus. Posteriorment, sí que s’ha vist que la Covid ha ajudat a evidenciar com un virus sensibilitzant és capaç d’incrementar molt les malalties per sensibilització central a tot el món. Ara veiem molts fenòmens persistents desencadenats des de la fase aguda i que duren més de tres mesos. Una situació que pot afectar fins a un 10% de tots els casos.

Estar cansat tot el dia és normal? Com ho diferenciem d’un cas de fibromiàlgia?

La fatiga normal o fisiològica millora amb el repòs i no afecta l’activitat i la qualitat de vida de la persona. En canvi, la fatiga patològica es desencadena amb qualsevol petita activitat, no millora amb el descans i no permet recuperar-se en molt de temps, cosa que afecta molt la qualitat de vida de la persona.

Suposo que el ritme de vida actual tampoc hi ajuda...

Certament, l’estrès i la hiperactivitat, però també els canvis en els factors ambientals que patim, afecten el cervell, que pateix una disfunció de les seves tasques. Això comporta que ens fatiguem abans d’hora o que patim trastorn del son.

Són malalties que, més enllà de la Covid, ja anaven a l’alça?

Sí. Aquestes són malalties que estan relacionades amb els canvis ambientals, com ara la contaminació electromagnètica, la contaminació química, el tipus d’aliments que mengem o les infeccions que tenim. A mesura que s’incrementen aquests elements, s’incrementa la seva incidència.

Podem saber realment quina afectació tindrà la Covid a llarg termini?

La Covid hi serà ja sempre, tant en l’àmbit poblacional, en què tindrem brots recurrents periòdics, com personal, ja que està integrada als teixits de molts malalts que l’han patit i pot fer reactivacions periòdiques. A més, pot haver-hi complicacions a llarg termini que encara no podem preveure, com més malalties neurodegeneratives.

tracking