Esteve Miràngels

“Per fer d'apicultor has de tenir molta passió i vocació”

És un dels ponents de l’onzè curs d’apicultura que organitza l’Associació de Pagesos i Ramaders d’Andorra (APRA) i, segons explica, a tot arreu “hi ha joves amb ganes d’iniciar-se en aquest món”.

Esteve Miràngels, Veterinari i apicultorE. M.

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Si ha molt interès per ser apicultor?

Sí. El cap de setmana passat, per exemple, vaig estar a Girona i hi havia més de vint matriculats. L’interès per aquest món, i el fet que l’abella estigui en una situació delicada, dona empenta als productes ecològics i de quilòmetre zero i per això surten joves amb ganes d’iniciar-se en aquest món.

Què cal per ser apicultor?

Has de tenir un emplaçament físic on puguis col·locar les arnes i lògicament les caixes de fusta i el bestiar, que serien les abelles. Es pot fer de forma més artesanal o de forma més tècnica amb maquinària. A més, has de tenir molta passió, molta vocació.

No hi ha certa saturació del mercat?

Estic segur que Catalunya i Andorra encara són deficitàries en mel. El problema no és tant que no hi hagi lloc, sinó la competència deslleial que hi ha de mels d’importació que acaben fent competència de preus, tot i que la qualitat sigui incomparable. En aquest sentit, hi ha espai per fer una producció de proximitat i ecològica, i amb uns preus molt bons.

És molt diferent la mel que es pot produir al Pirineu?

Aquí, a Andorra, estem parlant d’una apicultura d’alta munta­nya, amb hiverns més llargs i amb una tècnica de treball diferent, i amb un resultat també diferent, amb unes propietats més diferents que les d’un clima mediterrani. Per tant, aquí es faria una mel més mil flors de muntanya, més fosca, i amb bones qualitats minerals i que tenen molt bon mercat.

Com afecta en el sector la disminució d’abelles?

Els problemes mediambientals afecten totes les activitats ramaderes, tot i que les abelles potser són les que pateixen més els alts i baixos dels ecosistemes i jo sempre les he definit com un bioindicador, com un semàfor que ens indica en quina situació de salut mediambiental ens trobem. Els fitosanitaris estan fent molt de mal a l’apicultura, i ja no parlem d’altres problemes com determinades malalties endèmiques o espècies invasores que alteren la productivitat de les abelles.

És complicat, doncs, ser apicultor.

Començar a ser apicultor no és una empresa fàcil, però això no vol dir que no ho hàgim d’intentar. I és que la tasca pol·linitzadora de les abelles és molt important.

Què pot fer el ciutadà del carrer per afavorir les abelles?

Penso que la pedagogia es pot fer en qualsevol estrat de la societat i l’apicultura està molt present, per exemple, a les escoles i també es poden fer actes divulgatius a les festes majors.

tracking