Alba Solana
“La comunitat sorda a Andorra no existeix”
És educadora infantil i intèrpret en llengua de signes. Durant la pandèmia també es va formar com a assessora de signes per a nadons i va crear el compte d’Instagram Signand (@signandnadons), on fa difusió sobre el tema.
Com neix l’interès pel llenguatge de signes?
Estava estudiant Educació Infantil a Barcelona, però no estava gaire motivada i vaig buscar alternatives. Sempre havia tingut curiositat per la feina de la persona que signa a la televisió, així que em vaig posar a estudiar un grau superior d’interpretació de la llengua de signes, també a Barcelona. Llavors vaig pujar a Andorra amb els dos graus acabats i em vaig trobar que el tema de llengua signes no tenia portes obertes enlloc.
Andorra és inclusiva pel que fa a les persones sordes?
No. Quan vaig venir a treballar sabia que era un tema bastant desconegut, però no m’imaginava que tant. Demanava quantes persones sordes hi havia al país i no m’ho sabien dir. La comunitat sorda a Andorra no existeix i identificar-la és el primer pas per avançar.
S’ha millorat en algun aspecte?
Una mica. Al setembre, per exemple, se celebra el Festival de Cinema Sord, que ja és un primer pas per donar veu al col·lectiu. Ara bé, encara hi ha molta feina a fer.
Tothom hauria de tenir nocions sobre el llenguatge de signes?
No saber llenguatge de signes a la perfecció, però sí tenir unes nocions bàsiques. La llengua de signes és una llengua com qualsevol altra i també s’ha d’ensenyar. I a banda de la llengua com a tal, la societat hauria de ser conscient que la manera de comunicar-se amb una persona sorda és diferent a una persona oral i, per dir alguna cosa, quan t’adreces a ells els has d’avisar tocant-los l’espatlla. Els sords agraeixen aquesta predisposició a comunicar-te amb ells.
Si les portes de la interpretació de signes estaven tancades quan va arribar, què va fer?
Vaig entrar en l’àmbit educatiu i actualment estic a l’escola maternal. Quan puc faig interpretació de llenguatge de signes i ara se m’han obert les portes a fer un curs d’iniciació. Estic molt contenta. Durant el confinament també vaig formar-me com a assessora de signes per a nadons i en faig difusió al compte d’Instagram Signand (@signandnadons), a banda de tallers i formacions.
En què consisteix la feina d’assessora de signes per a nadons?
Ensenyo signes a les famílies per facilitar la comunicació amb els seus nens.
Quins beneficis té?
Entre altres, es crea un vincle afectiu entre el nadó i els pares i ajuda al desenvolupament del raonament lògic del nen, ja que aquest ha de relacionar el signe amb la paraula i l’objecte. La gent pensa que si el seu nadó aprèn a signar després tindrà dificultats per parlar, però no és així. Quan s’ensenya el signe s’ha d’expressar la paraula verbalment.