Xochimilco Ciutat de MèxicDolors Moreno

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’urbs immensa que és la capital mexicana es va establir sobre un llac i avui viu les conseqüències de la feblesa del sòl amb fenòmens com l’enfonsament d’edificis, que es veu en monuments emblemàtics com l’antiga basílica de Guadalupe. Ciutat de Mèxic podria ocupar múltiples d’aquests racons, però parlant d’aigua ve a tomb fer-ho d’una opció de visita que no és imprescindible però que té aquell punt de curiós i especial que val la pena experimentar en una estada de quatre o cinc dies a la ciutat. “És una turistada però diuen que val la pena veure-ho per experimentar una part tradicional”, aquest seria essencialment el missatge que ens va convèncer per anar al barri de Xochimilco i en un dels molls llogar una de les embarcacions tradicionals (trajinera) per recórrer durant una estona els seus canals.

El primer que cal aclarir és que qui rema és el propietari de la trajinera, que són els que en saben. Els de la turistada ens vam asseure al voltant de la taula col·locada al centre de la coberta d’aquesta embarcació tradicional que, entre moltes altres característiques, està pintada d’uns colors que són d’allò més vius. La taula no està posada perquè sí, perquè mentre els qui estem allà per viure l’experiència hi ha els que es guanyen les garrofes no tan sols llogant i movent les trajineras pels canals, també oferint menjar o beguda als visitants des de les seves pròpies barques. Així que alhora que al·lucines amb la capacitat per fer navegar els múltiples aparells pels canals amb cert ordre pots tastar la gastronomia local (prou coneguda) i beure’t una michelada, un còctel típic fet amb cervesa. I si et costa poc afegir-te a una festa, animar-te a cantar amb els mariachis d’alguna de les embarcacions que estiguin celebrant un comiat de soltera, un aniversari o ves a saber què.

Els de la turistada vam optar per l’opció festiva perquè per allò que tenen les rutines multiactivitats dels viatges teníem entrada per veure la casa-museu d’un dels símbols mexicans, la pintora Frida Kahlo, a primera hora de la tarda, i el nostre recorregut havia de ser curt i fer-lo coincidir amb el dinar. Però els canals de Xochimilco són diversió i també patrimoni. Hi ha una zona natural protegida que encara conserva un tipus de conreu tradicional, les chinampas, i que es pot navegar en un ambient òbviament més tranquil i relaxat. Frida queda per a un altre racó.

NO T'HO PERDIS

Sobre Guadalupe... Només el temple de Sant Pere del Vaticà rep més fidels que la basílica de Guadalupe. Els problemes del monument van aconsellar construir-ne un de nou (el de la fotografia) al costat.

Els canals 'festius'

tracking