VALENÇA
Defensa fronterera
Un dia de mal temps no desanima el turista. Si ets a Galícia ja hi comptes, que alguna ruta serà passada per aigua. I si la visita planejada oferia grans vistes panoràmiques es fa amb pluja i núvols baixos que tapen el paisatge. I si el dia no convida a caminar s’agafa el trenet. I vius l’experiència de passar el pont internacional que uneix Tui i Valença des d’una altra perspectiva. El recorregut et trasllada d’una ciutat medieval a una altra, d’una d’espanyola a una altra de portuguesa, separades per la frontera natural del riu Miño, unides econòmicament i turísticament després d’anys de disputes.
Van ser les lluites territorials, les ànsies de conquerir poblacions del veí, la inestabilitat de la frontera i ser un enclavament de pas de l’antiga calçada romana i del camí de pelegrins cap a Compostel·la les que van donar vida a Valença. Va ser el rei Sancho I qui va decidir construir una fortalesa defensiva que s’ha convertit en el gran atractiu, amb vestigis que refermen la rellevància durant més de dos mil·lennis de l’antiga plaça militar. El que el visitant troba és una ciutat emmurallada envoltada d’un gran fossat que aïlla un recinte de 5,5 quilòmetres ple d’estrets carrers empedrats i de vida comercial. Desenes de botigues de teixits de la llar on es pot trobar l’oferta més bàsica i la modernitzada de disseny, i d’establiments d’hoteleria omplen la població. Negocis repartits entre construccions militars, esglésies, hospitals, albergs o cases senyorials rehabilitades i recuperades per al turisme. Criden l’atenció les façanes de rajoles acolorides al passeig per anar descobrint la dotzena de baluards, més de trenta garites i quasi dos centenars de canoneres de la fortalesa que ha estat reconstruïda en diferents èpoques i recorden el passat de conflictes.
Els enfrontaments entre regnes van acabar i a final del XIX va arribar la vinculació de les dues ribes del Miño. El pont internacional metàl·lic carreteroferroviari sobre el riu enllaça a peu, en cotxe o en tren les dues ciutats ens uns minuts.
I amb pluja o sense, la recomanació del guia és gaudir de la gastronomia amb desenes d’especialitats de plats de bacallà i endolcir el paladar amb els pastissos de nata, que a molts quilòmetres del bressol lisboeta de Belem també resulten deliciosos. La visita seria completa si s’esvaeixen els núvols per contemplar les vistes excepcionals des de dalt de la muralla.
NO T'HO PERDIS
Santa Maria de Tui La catedral que conserva parts romàniques i gòtiques és una imponent construcció que sobresurt en el conjunt històric d’edificis del ric patrimoni de la ciutat de l’altra banda del Miño.