KAZIMIERZ
Recordar per no oblidar
Quan un va a Cracòvia, una de les visites obligades és el Kazimierz, o el barri jueu, ja no tan sols per la bellesa i carrerons estrets amb joies arquitectòniques, sinó, sobretot, perquè cal recordar per no oblidar un dels epicentres d’una de les etapes més negres de la història de la humanitat, quan el nazisme va intentar destruir tota una comunitat amb la seva cultura i els seus trets característics, desterrant els jueus que vivien a Kazimierz (tal com s’anomena oficialment el barri) per traslladar-los al gueto de Cracòvia a l’altra banda del riu.
El Kazimierz el va fundar el 1335 el rei Casimir III com una ciutat independent, i va ser precisament durant el seu regnat quan els jueus van començar a establir-se en aquest barri, arribant a ser uns 70.000, fins que amb la Segona Guerra Mundial i l’entrada del règim nazi es va enviar tots els jueus als guetos, desposseint-los de totes les seves pertinences.
El temps ha conservat bona part de les joies arquitectòniques del barri jueu, i la visita al Kazimierz és una obligació per a tots aquells que passin alguns dies per Cracòvia. Per tal de conèixer la història i tots els petits detalls que hi ha entre aquests carrers, és possible fer diversos free tours en castellà d’un parell d’hores, que permeten saber amb tot tipus de detalls la multitud de sinagogues, escultures o museus que recorden l’època de màxim esplendor del barri jueu, a més de restaurants o cafeteries també per agafar forces, entre d’altres, a la plaça Nowy, on hi ha un mercat al carrer amb diverses paradetes per a aquells que no vulguin entaular-se i prefereixin menjar alguna cosa ràpida, com els típics zapiekanki, una espècie d’entrepans oberts per la meitat, farcits de qualsevol cosa que un es pugui imaginar.
Però si una cosa destaca al Kazimierz són les sinagogues, entre d’altres, la més antiga que es coneix a Polònia. La sinagoga vella va construir-se el segle XV i també és la seu del Museu d’Història de Cracòvia, on es mostra la cultura i la història jueva. També n’hi ha set més que poden visitar-se, com la d’Isaac o la Tempel, a més de la Remuh, l’única que manté encara la seva activitat per als menys de 500 jueus que resideixen a Cracòvia. Tampoc pot faltar, a més, la visita a l’antic cementiri jueu i a la plaça Szeroka, l’epicentre del barri, que compta amb el Monument al Martiri, dedicat a totes les víctimes de l’Holocaust nazi.
NO T'HO PERDIS
Plaça dels herois Només creuar el riu hi ha la plaça dels Herois del Gueto, un espai per homenatjar totes les víctimes, ja que en aquella plaça els nazis triaven qui enviaven als camps de concentració.