Cala Mundina, Alcossebre (Castelló)M. J. G.

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Avui va d’aquelles cales per les quals val la pena portar tots els trastos necessaris per passar el dia: nevera portàtil amb menjar i beguda, para-sol per reforçar la crema i protegir-se la pell, cadira perquè majoritàriament és de pedra i ajudarà a la comoditat, sabatilles que es puguin submergir a l’aigua per no lesionar-nos els peus –recordem la pedra– i ulleres i tub d’snorkel per nedar entre peixos sense necessitat d’entrar massa metres mar endins. El paratge és Cala Mundina, a Alcossebre (Castelló), enclavat a la Serra d’Irta i amb cartes de presentació en diferents blogs i pàgines web que la qualifiquen, i aquest n’és un exemple, d’una “de les darreres serres litorals que queden sense edificar a la costa mediterrània i un dels paisatges més bells de la costa valenciana”. Doncs res més a dir.

La Serra d’Irta s’estén entre Peníscola i Alcossebre per la costa i entre Alcalà de Xivert i Santa Magdalena de Polpís a l’interior. Cala Mundina està als afores d’Alcossebre, als peus del far d’Irta. De fet, apareix tot just s’acaba el passeig asfaltat que porta fins al far i un recorregut freqüentat per corredors o ciclistes. És, per tant, relativament accessible i, si es tria una jornada estival, difícilment serem els únics banyistes. Si es vol una mica més d’intimitat, resseguint la línia de la costa i a pocs minuts es poden trobar petites cales més amagades. De fet, aquesta és una de les activitats que poden fer els qui no siguin gaire aficionats a passar-se el dia entre l’aigua i la sorra –en aquest cas més aviat pedra, recordem-ho–, calçar-se i fer una caminada pels voltants. La Serra d’Irta, territori protegit com a parc natural per la Generalitat Valenciana des de l’any 2002, compta amb rutes senyalitzades per a senderistes i ciclistes de diferents graus de dificultat. Recorreguts que permeten descobrir la riquesa natural, però també cultural d’aquest indret, on encara es conserven torres de guaita o restes de castells àrabs.

Però tornant a la cala Mundina no tot ha de ser relax o inspeccionar el fons marí. Els penya-segats del costat –d’alçada molt moderada, precisem– són un punt idoni per als intrèpids que vulguin provar maneres més complexes de llençar-se a l’aigua. Un món de possibilitats per una jornada de platja allunyada de xiringuitos, converses en veu massa alta, matalassos inflables i parelles jugant a pales. Un món de plaer, vaja.

No t'ho perdis

El far d’Irta

A tocar de la cala es troba aquesta estructura innovadora de 33 metres d’alçada que funciona des de la dècada dels 90 del segle passat i que va dissenyar l’arquitecta Rita Lorite.

El far d'Irta

tracking