SANT SEBASTIÀ
Nova victòria
La platja de la Concha és sens dubte d’un dels grans atractius de Sant Sebastià o Donostia (que en euskera significa nova victòria). De fet, aquest espai, que es diu així per la similitud que té si es veu des de l’aire amb una conquilla, situat en ple centre urbà de la ciutat, està reconegut com una de les platges més boniques de tot el món. Es tracta, a més, d’una platja plena d’història, com ho prova que la reina Isabel II la va posar de moda l’any 1845, després que els seus metges li recomanessin banys de mar per acabar amb els problemes de pell. L’arena fina i els més de 1.300 metres de longitud fan que aquesta platja sigui ideal per caminar sense sabates durant l’estiu. No s’ha d’oblidar que Donostia va ser en el seu origen un poble de pescadors, i encara avui els turistes poden gaudir d’aquest caliu, per exemple, amb una jornada de pesca per conèixer de prop aquesta activitat.
Més enllà de l’emblemàtica platja, tot visitant ha de passejar necessàriament per la part vella de la ciutat, als peus del mont Urgull i plena de carrerons empedrats. Així, l’ideal és començar la ruta pel carrer Major fins a la basílica de Santa Maria del Coro, que enamora per la seva façana barroca. Molt a prop del temple, es troba la plaça Constitució, considerat com un altre dels racons màgics per visitar a Donostia. Una altra de les esglésies del nucli antic és la de Sant Vicent, que té un bonic retaule de 1586.
I res millor que la part més antiga de la ciutat per començar amb una altra activitat imprescindible com és fer una ruta de pinxos. Molts dels locals que s’hi han establert ofereixen menús degustació per tastar una àmplia gamma dels seus millors pinxos, amb preus que poden oscil·lar entre els tres i quatre euros o que poden arribar fins i tot a sis, o simplement es poden demanar els que més agradin a cadascú. La truita de patates, d’anxova o de xistorra són alguns dels pinxos que fan les delícies dels turistes, mentre es prenen potes. Al nucli antic també es pot visitar la catedral del Bon Pastor, construïda a finals del segle XIX i sens dubte el temple religiós més important i més gran que hi ha Sant Sebastià.
L’aquari d’aquesta ciutat del país basc també és considerat com un dels millors d’Europa, amb un túnel transparent que permet conèixer de molt a prop fins a dos centenars d’espècies marines.
NO T'HO PERDIS
Palau de Miramar El palau de Miramar és un palau d’estil anglès construït l’any 1893 per encàrrec de la Casa Reial espanyola. Davant de l’edifici s’estenen uns jardins de verd intens i amb el fons de la badia.