ELNA
Donar a llum en la foscor
La història de la humanitat està plena d’episodis foscos protagonitzats per guerres, genocidis, injustícies... Enmig de tanta negror, però, a vegades apareixen raigs de llum que aporten esperança. El passat que envolta Elna és una d’aquestes històries que et fan posar la pell de gallina. Als afores de la població, situada al sud de França, en un palauet abandonat, el castell de Bardon, s’hi amaga la història d’una dona que va ajudar a néixer prop de 600 infants, fills de dones refugiades de la guerra civil espanyola, primer, i de la Segona Guerra Mundial, després. El nom de l’heroïna és Elisabeth Eidenbenz (Suïssa, 1913-2011) i es pot conèixer més de la seva bonica contribució en un dels moments més cruels de la història visitant l’edifici que va acollir els nadons i les mares, batejat des d’aquell moment com la Maternitat d’Elna.
El recorregut pel petit palau, de tres pisos, permet conèixer amb més profunditat la història de la infermera suïssa, de la qual també s’han fet diverses pel·lícules. Fotografies i objectes del moment et transporten al segle passat, en una de les èpoques més complicades i alhora més boniques gràcies a la perseverança d’Eidenbenz, que va burlar la Gestapo, donant també una segona oportunitat a les mares jueves, fins que el 1944 els nazis van aconseguir tancar la maternitat. Per desgràcia, l’edifici es troba tancat des de fa uns mesos per l’aparició d’esquerdes. L’ajuntament ha engegat una campanya per recollir diners per rehabilitar-lo i obrir-lo de nou. De moment, es pot visitar la planta baixa i una exposició instal·lada al jardí.
La localitat francesa limita amb Argelès-sur-Mer, on es van concentrar milers de refugiats que, intentant deixar enrere l’horror de la guerra, van acabar tancats entre filats a les platges en condicions inhumanes, morts de fred i sense cap mesura d’higiene. Trepitjant ara la sorra blanca que un dia va ser el terra d’un camp de concentració és impossible que el cor no se t’encongeixi tot i el pas del temps. En aquelles condicions, la possibilitat que les dones donessin a llum sense morir tant elles com els nadons era pràcticament zero. Per acabar el recorregut per la història, a prop de les platges es pot visitar el museu i el monument dedicat al mig milió de persones que els historiadors calculen que van creuar la frontera, algunes a través d’Andorra, per fugir de la dictadura franquista.
NO T'HO PERDIS
Ciutat emmurallada De camí a Elna des d’Andorra es pot fer una bonica parada a Vilafranca de Conflent, una ciutat medieval emmurallada perfecta per prendre quelcom i perdre’s entre els seus carrerons.