LIZASO.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Testimonis centenaris que encara avui conserven el misteri d’antuvi, els roures que formen el bosc d’Orgi són un autèntic regal per a les famílies viatgeres a les quals els agrada gaudir de l’entorn natural observant els diferents éssers vius que els habiten, ja que els senders que ofereix són planers i aptes per a totes les edats.

Aquest enclavament de vuitanta hectàrees està situat al sud de la vall de la Ultzama, entre Geriendain i Lizaso, a uns 25 quilòmetres de Pamplona, i una de les peculiaritats és que entre els roures que s’hi troben hi ha el Quercus robur, un dels pocs que poden viure als aiguamolls de la vall, i en part és per això que després de segles d’explotació actualment està protegit com a àrea natural recreativa, de manera que es pugui combinar la correcta conservació i l’obertura al públic.

Una de les maneres més entretingudes d’iniciar el passeig és endinsant-se al laberint que en només tres-cents metres de recorregut reuneix tota la riquesa de la roureda. És un camí planer amb diferents bifurcacions que permet als infants un moment d’esbarjo i de desenvolupar la seva curiositat i on trobaran diferents parades, amb casetes de fusta, per aturar-se i descansar. Un cop feta aquesta primera activitat, es pot continuar el passeig resseguint els senyals que guien els excursionistes pel sender principal de 1.400 metres dividits en diferents escenaris, com el mirador de Tomaszelaieta, la tolla d’Arigartzeta i l’observatori, una caseta de fusta pensada per observar els amfibis i albirar les aus típiques de la zona, per tant és una bona idea anar equipat amb prismàtics. A més a més, durant el sender es van detallant les característiques, singularitats i les diferents edats dels arbres, alguns dels quals tenen més de 300 anys.

El darrer dels recorreguts és l’anomenada senda, entre Gerendain i Lizaso, que té una longitud d’uns 700 metres i que permet visitar la zona més entollada de la roureda, un dels punts més interessants i que acostuma a cridar l’atenció dels petits, ja que permet veure una tolla salina, un vestigi del mar que fa 180 o 200 milions d’anys ocupava aquest emplaçament.

Els tres recorreguts en total sumen 2.400 metres que es poden recórrer en 60 minuts i són accessibles per a persones amb mobilitat reduïda. És aconsellable portar botes, paraigua i impermeable, ja que es tracta d’una zona humida.

NO T'HO PERDIS

Roures vermells Durant el passeig estigues atent als impressionants roures americans i vermells, que conviuen amb altres arbres com els oms, aurons o el grèvol, i un sotabosc ric en falgueres i ginebres.

tracking