Miquel Coll

“La cultura sempre hi ha de ser, resulti o no viable”

És el director artístic, amb Jordi Coll, del concert de Meritxell de l’ONCA, que aquest any serveix per commemorar el trentè aniversari del conjunt. La proposta, titulada ‘30!’, tindrà lloc avui a les 12 del migdia a l’Auditori Nacional.

Miquel Coll

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Avui presenten un espectacle molt especial.

Sí, es tracta d’una producció especialment concebuda per celebrar els trenta anys de l’ONCA. Una festa d’aniversari única i irrepetible.

En què consisteix?

A partir d’un guió d’Agustí Franch i les animacions audiovisuals creades per Pau Gros, la idea és alternar música en viu, en aquest cas a càrrec de la JONCA, amb petites històries relacionades amb aquests trenta anys. Un personatge farà un recorregut per diferents anècdotes i moments clau de la trajectòria de l’ONCA. Així mateix, el concert també vol servir d’homenatge a les persones que han fet possible el projecte i n’han format part.

Quines fites de la història de l’ONCA s’han volgut destacar?

Per descomptat, un moment essencial és el naixement de l’orquestra: com Gerard Claret té aquesta idea i lluita fins que aconsegueix fer-la realitat. També hi ha la creació de la JONCA o la conversió de l’orquestra en fundació, al costat d’altres moments més difícils.

Com ara quins?

Per exemple, la crisi del 2008, que suposa una ruptura amb la manera com l’orquestra havia funcionat fins aleshores. L’ONCA deixa de ser viable econòmicament, i es reinventa per poder continuar amb la seva activitat en temps difícils.

I ho va aconseguir.

Sí, perquè en qualsevol societat la cultura sempre hi ha de ser, resulti o no viable.

Quin repertori han escollit?

El programa l’ha preparat Jordi Coll, i consisteix en un seguit de peces que han estat representatives per a l’ONCA al llarg de la seva història. S’han seleccionat aquelles obres que, dramàticament, per dir-ho d’alguna manera, podien encaixar millor en la proposta: hi haurà música de Mozart, Sibelius, Vivaldi, Txaikovski, Holst...

També s’hi podrà escoltar música seva.

Sí, perquè a més del programa musical pròpiament dit, les càpsules audiovisuals que es projectaran incorporen una banda sonora que he compost expressament. Part d’aquesta música s’interpretarà en directe, i la resta està gravada.

De fet, vostè ja té una trajectòria com a compositor de bandes sonores.

Sí, he treballat en diferents pel·lícules.

Quina funció fa la música en una obra audiovisual?

Acompanyar i ajudar a comprendre les imatges, ni més ni menys. La música és un component més del film que ajuda a fer que tot plegat funcioni, ja que subratlla les emocions dels moments àlgids de la història.

tracking