Nerea Moreno

“Moltes empreses s'han posat les piles en sostenibilitat”

‘Les empreses diuen la veritat quan parlen de sostenibilitat?’ Aquest és el títol i fi l conductor de la conferència que Moreno imparteix aquesta tarda (19 h) al Roc Blanc. L’activitat està organitzada per l’Andorra Clúster de la Tecnologia i la Innovació.

Nerea Moreno, Directora de sostenibilitat, comunicació i clients de FEDAN.M.

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

La sostenibilitat és un terme que està a l’ordre del dia.

Sí, en els darrers anys cada vegada es parla més de sostenibilitat i tothom vol demostrar que és molt sostenible. A vegades, però, es produeix l’efecte contrari: com més parla una empresa de sostenibilitat, menys credibilitat té, i el concepte acaba perdent valor.

Com es pot determinar si una empresa és sostenible?

No hi ha una fórmula màgica, perquè una mateixa acció pot estar emmarcada en una estratègia de sostenibilitat en alguns casos o pot ser simple màrqueting en d’altres. Tot depèn de si l’empresa té aquest concepte com a eix central o només com una cosa aïllada que du a terme per rentar la seva imatge.

Quina és la realitat al país?

És difícil de dir, perquè tampoc tenim eines que ho mesurin. Però pels contactes que he tingut amb algunes empreses, sí que és cert que en els últims dos anys n’hi ha hagut moltes que s’han posat les piles en aquesta qüestió.

En quins aspectes cal incidir si es vol ser sostenible?

Tenint en compte que la crisi climàtica és el problema actual més greu, podem dir que el càlcul de la petjada de carboni és un primer pas imprescindible. En qualsevol cas, l’actuació ha de ser global i cal treballar en diferents factors.

Per exemple?

Els àmbits en els quals es poden fer accions són molt diversos: cal preveure els punts de vista ambiental, social i de governança. Evidentment, el factor ambiental és el més urgent i el que requereix accions més radicals, per això una primera actuació ha de ser reduir el consum.

Com es pot aconseguir?

Avui dia hi ha moltes solucions per produir energies renovables, i a més les empreses tenen facilitats per implementar-les. Després hi ha certificats, com el segell Llum Verda que FEDA va posar en marxa el 2022, que contribueixen a fomentar aquestes energies. I també existeix el mercat de crèdits de carboni, una manera de compensar les emissions que no es poden eliminar.

La sostenibilitat, en tot cas, va més enllà del medi ambient. Evidentment, perquè també inclou accions socials. Quan parlem, per exemple, dels plans d’igualtat a les empreses, això també és sostenibilitat, perquè està relacionat amb els drets de les persones.

La legislació actual obliga a la sostenibilitat empresarial?

A Andorra, la llei posa a disposició de les corporacions totes

tracking