David Font
“Els artistes tenim moltes oportunitats al país”
És el director artístic i qui ha tingut la idea original de l’espectacle escenicomusical ‘Cançons amb trementina’, que narra una història sobre les trementinaires del Pirineu. L’estrena és diumenge 1 d’octubre a les 12.45 hores, a l’Auditori Nacional d’Andorra.
Quin tipus d’espectacle és ‘Cançons amb trementina’?
És un musical, però no a l’estil Broadway. L’elenc està format per una actriu i tres guitarristes que interpreten cançons de la música popular catalana alhora que expliquen una història que gira al voltant de les trementinaires del Pirineu.
Què són les trementinaires?
Eren dones que es dedicaven a recórrer a peu els pobles del Pirineu venent plantes medicinals, trementina, bolets secs i altres productes per aportar uns diners extra a casa.
L’obra narra la història d’amor entre dues d’elles, si no m’equivoco.
Sí. Una de les qüestions tractades a Cançons amb trementina és l’homofòbia. No hi ha una intenció, però, d’alliçonar. Senzillament, s’explica una història d’amor que es veu frustrada per l’època on vivien i a partir d’aquí es deixa que cadascú reflexioni.
Com va néixer aquesta idea?
M’he adonat que vivim en un món de sobreinformació que ens desconnecta molt de qui som nosaltres, així que últimament estic fent l’esforç de reconnectar amb la meva vida i entendre d’on vinc. Aquesta obra és un bon exemple.
Alguna de les seves avantpassades era trementinaire?
A la meva àvia li havien proposat ser-ho, però no va acceptar. Ella igualment era una mica trementinaire i sempre ens ensenyava remeis casolans, productes naturals...
Parli’m de la seva carrera.
Estic format en guitarra clàssica i m'he especialitzat a fer música en viu per dansa contemporània. Juntament amb altres tres companys, he creatuna associació d’arts escèniques.
Va haver de marxar fora del país per formar-se?
Sí. Per formar-se no hi ha gaire oferta a Andorra. En canvi, a l’hora de treballar els artistes tenim moltes oportunitats. En el meu cas, de seguida que em van conèixer em van oferir fer espectacles, tallers... A altres països és més difícil que passi.
La intenció és que traspassi fronteres?
Sí. De moment l’estrena és al Principat, però la idea és vendre l’espectacle a territoris de parla catalana.
És difícil portar produccions andorranes fora del país?
És complicat perquè a fora hi ha moltes produccions i, com passa aquí, hi ha la tendència d’apostar per allò que fan els de casa. Així que si vols que t’agafin has de posar un preu accessible i, sobretot, ser atractiu.