Salvador Marcè

“Avui el jovent només vol ser CEO o influencer”

Va aprendre l’ofici del pare. Un ofici que no té relleu, tot i que els que el dominen van molt buscats. De divendres a diumenge serà a la Pitavola, on els visitants podran observar com es treballa el vidre amb aquesta tècnica.

Salvador Marcè, Bufador de vidreSalvador Marcè

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Avui serà al mercat de parades de la Pitavola del Comapedrosa, a Arinsal.

Hi seré des d’avui a les cinc de la tarda fi ns diumenge. Els visitants podran veure com treballo el vidre bufat. També hi exposaré algunes de les meves peces.

Com va iniciar-se en l’ofici?

A casa. Tots els membres de la família s’hi dediquen o s’hi han dedicat. El pare, l’avi, l’oncle...

És gaire habitual que el fill d’un bufador mantingui aquest ofici?

No ho és gens. Avui el jovent només vol ser CEO o infuencer. Costa molt trobar nois i noies que vulguin aprendre l’ofici. No hi ha relleu i els tallers tenen problemes per trobar personal qualificat. Com que les empreses no s’han preocupat de formar els treballadors, ara hi ha escassetat de mà d’obra i les empreses no tenen més remei que anar a buscar treballadors a l’Amèrica del Sud o a l’Àsia.

Quan va aprendre l’ofici?

De ben petit. Quan tenia 12 o 13 anys vaig anar a fer d’aprenent al taller del pare. Més endavant he treballat per a diferents tallers i empreses, totes de Catalunya.

És de Barcelona. Quants tallers treballen el vidre com ho fa vostè a la ciutat?

Mitja dotzena. D’especialitzats en vidre decoratiu ja no en queden. Tots es dediquen a la fabricació i reparació de material de vidre per a laboratoris, com ara tubs d’assaig, provetes i matrassos. Arreu de Catalunya, de tallers grans, només n’hi ha tres. N’hi ha algun més a Tarragona i, fora de Catalunya, en conec un a Madrid. La majoria dels qui ens hi dediquem ens coneixem. No és un sector gaire gran.

Quines són les barreres que dificulten que n’hi hagi més, de tallers?

Tot és molt car: el material, les eines i el lloguer dels locals. Però també hi ha un altre problema afegit, i és que els tallers tenen moltes difi cultats per retenir els pocs treballadors que hi ha. Un cop han après bé l’ofi ci, se’n van anar a treballar per a un altre que els pagarà més. És normal. Tothom vol guanyar-se la vida tan bé com pugui.

És un ofici fàcil d’aprendre?

La clau, com a la resta d’oficis, és la pràctica. Com més temps i esforços hi dediquis i, sobretot, si tens un bon mestre, millor ho faràs. Cal saber utilitzar com cal les eines i la maquinària.

Es pot estudiar en alguna escola?

En algun espai privat, sí, però res més. No és reglat

tracking