Èric Barbeitos

“En el patinatge l'aspecte psicològic és molt important”

17 anys. La setmana passada va classificar-se en cinquena posició en categoria júnior al Mundial de patinatge artístic sobre rodes celebrat a Colòmbia, i també va estar a punt d’aconseguir la medalla a l’Europeu, on va finalitzar acabar en quart lloc.

Èric Barbeitos

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Cinquena posició al Mundial. Quina valoració en fa?

Tenia l’objectiu de fer un Top-5, així que objectiu complert.

Va arrencar amb un tercer lloc al programa curt.

La veritat és que no m’ho esperava, ja que vaig guanyar molts dels rivals que m’havien superat durant la temporada.

Al programa llarg va ser sisè.

No vaig poder fer-ho el millor possible. Al final, de vegades es falla, i de vegades es clava, i aquella no va ser de les meves millors actuacions, però tampoc vaig tenir moltes errades.

Va notar la pressió de veure’s lluitant per la medalla?

Pot ser. Al final hi ha més nervis perquè hi havia més públic, o els del Top-5 competíem en un altre horari. Era un repte.

A l’Europeu va ser quart, a tocar del podi.

Això sí que va fer una mica més de ràbia perquè vaig quedar-me a 5 o 10 punts de la medalla. Però al final, em va donar més motivació per anar al Mundial.

En tot cas, estar tan amunt en dues cites tan importants demostra que va pel bon camí.

I tant, però no només jo. Andorra està fent història perquè mai havíem anat tres competidors a un Mundial ni havíem fet resultats com aquests.

Quina ha estat la clau per a aquesta gran temporada?

Jo crec que dues: dedicació i passió.

Quantes hores entrena a la setmana?

Depèn, però habitualment dues o tres al dia en funció de si és físic o ballet. I dissabte també entrenem més amb els patins.

I a nivell mental?

En el patinatge l’aspecte psicològic és molt important perquè al final et presentes tu sol davant dels jutges i el públic, i tothom et mira. Has de saber gestionar les emocions perquè si no és quan venen les errades, i a pesar d’aquestes errades, tu has de continuar. Amb pràctica pots arribar a controlar les emocions, i això és el que t’acaba portant a l’èxit.

I l’any vinent, què?

Si he fet Top-5, la idea és baixar una mica i fer, almenys, Top-4. O aconseguir una medalla a l’Europeu o al Mundial, que seria tot un somni.

Com va començar en el patinatge?

Amb deu anys alguns amics de l’escola vam apuntar-nos perquè vèiem la sèrie Soy Luna, on patinaven molt.

Com els afecta el fet de ser un esport minoritari al país?

Fa que hi hagi menys recursos, i no puguem tenir tantes hores per entrenar, però al final és normal perquè en som menys.

tracking