Anna Mangot

“No ens volem adonar que el canvi climàtic és real”

L’espai lauredià acull fins al 4 de novembre l’exposició ‘Abans miràvem la lluna per tot’, que reivindica la influència de la meteorologia en la vida tradicional pirinenca. Activitats com ara conferències, concerts o visites teatralitzades completen la mostra.

Anna MangotJ.S.

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

En què consisteix aquesta mostra?

L’exposició vol fer un repàs a les principals creences i supersticions populars lligades a la meteorologia, i s’emmarca dins les II Jornades de bruixeria d’Andorra. L’any passat ja vam organitzar una altra mostra coincidint amb la mateixa cita i ara hem decidit repetir, amb una altra temàtica.

Com va sorgir la idea?

Ens vam posar en contacte amb l’Ecomuseu de les Valls d’Àneu perquè ells tenen una exposició sobre bruixeria molt interessant. Lamentablement, però, aquella mostra va deixar de ser itinerant, i en el seu lloc ens van proposar de portar aquesta altra, que també està vinculada amb creences i llegendes.

Quina relació hi ha entre la bruixeria i la meteorologia?

En molts casos es pensava que si feia mal temps era perquè una bruixa havia llançat un malefici. Però la mostra també abraça altres camps: la religió, la cultura popular de mirar la lluna o els estels per saber quin temps farà... tot plegat molt lligat amb el treball del camp.

Amb el temps s’han anat perdent aquestes creences.

Sí, amb la irrupció de la ciència a final del segle XIX i principi del XX, es va deixar de mirar els astres i des d’aleshores vivim força d’esquena al temps i la meteorologia.

En quin sentit?

Sabem que hi ha tempestes molt fortes o episodis de sequera, però en el fons no volem adonar-nos que ens estem quedant sense neu, sense aigua... ja no ens fa falta perquè la majoria ja no vivim de l’agricultura, i no ens volem adonar que el canvi climàtic és real.

Tot el material de la mostra ve de l’Ecomuseu de les Valls d’Àneu?

Majoritàriament, sí. Ells ens van cedir els seus roll-ups, un total de trenta plafons que parlen de diferents temàtiques. Però els objectes que exposem han estat cedits per Patrimoni Cultural d’Andorra. A més, hem afegit tres roll-ups més amb qüestions pròpies del país.

Com ara quines?

Per exemple, com l’ofici del campaner estava molt relacionat amb el temps, ja que el seu contracte especificava que hauria de fer sonar les campanes per trencar les tempestes produïdes per les bruixes.

I entre els objectes exposats, què es pot veure?

Instruments agrícoles, una campana de Sant Bartomeu de Soldeu, del segle XVI, algunes capelletes dedicades a sants relacionats amb la meteorologia... També hi ha objectes com l’higròmetre, el termòmetre, la bombeta, la ràdio o la televisió, que marquen l’entrada a l’era de la ciència.

tracking