Katia Juárez

“La cuina d'aprofitament és una cuina d'estalvi”

Demà i dissabte de la setmana que ve, de dos quarts de quatre a sis de la tarda, oferirà dos cursos de cuina d’aprofitament a l’hotel Princesa Parc d’Arinsal. Les inscripcions es poden fer a l’oficina de Turisme de la Massana o a info@comumassana.ad.

Katia Juárez, Consultora en sostenibilitat

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Avui a la tarda impartirà un curs de cuina d’aprofitament a l’hotel Princesa Parc, a Arinsal. En què consisteix aquesta activitat?

Inclou una explicació teòrica sobre els principis de la cuina d’aprofitament i una sessió de show cooking amb tast de diversos plats.

Què és la cuina d’aprofitament?

És un concepte que va més enllà de no malbaratar el menjar que tenim a la nevera. Es tracta d’aprendre a aprofitar-lo per crear plats bons i saludables aprofitant el temps al màxim i utilitzant tècniques de cocció més ràpides i sostenibles.

Llencem gaire menjar, a Andorra?

No disposo de dades del Principat, però sí dels països del nostre entorn. A Espanya, per exemple, es calcula que les llars llencen un terç aproximadament del menjar que compren cada any. És a dir, que de cada 100 euros que gastes en aliments al supermercat, 30 els llences a les escombraries. La cuina d’aprofitament és una cuina d’estalvi.

Quins plats podran tastar els que participin en el curs?

Seran quatre plats en què tindran protagonisme els llegums i les verdures, però també hi haurà una mica de proteïna animal. La majoria de productes seran de proximitat.

Expliqui’m una de les tècniques de la cuina d’aprofitament.

El batch cooking és una de les més útils, sobretot si ets solter. Consisteix a reservar un dia per preparar de cop els plats que menjaràs tota la setmana. És una bona opció si no t’agrada gaire cuinar i no estàs disposat a dedicar-hi una estona cada dia. Si t’organitzes bé, et pot ajudar a estalviar força temps. També recomano disposar d’una fregidora d’aire, si tens els diners per comprar-te’n una.

Per què?

És un electrodomèstic de cuina fantàstic perquè et permet cuinar els aliments sense oli i en poc temps. És un tipus de cocció més saludable que fregir els aliments en oli.

L’activitat forma part de les jornades de gastronomia sostenible de La Massana Fogons, organitzades pel comú. Per què és important que les administracions hi donin suport?

Cal que les administracions hi donin suport, però el canvi ha de ser el resultat de les accions que faci cadascú de nosaltres.

És imprescindible transmetre aquests hàbits als més petits.

La responsabilitat principal és de les famílies. Es tracta d’aprendre hàbits saludables i de transmetre’ls a les generacions que venen.

tracking