Núria Torrente
“Vaig descobrir el món del vidre i me'n vaig enamorar”
L’artista del vidre catalana, llicenciada en Història de l’Art per la Universitat de Barcelona (2000), serà una de les participants en les Jornades Arts del Vidre, que tindran lloc la setmana vinent a Escaldes-Engordany, els dies 21 i 22 d’octubre.
És el primer cop que participa en les Jornades Arts del Vidre?
Aquest és el segon, però aquesta vegada estaré com artista exposant obra i també participant en una taula rodona com a representant de l’Associació catalana de les arts del vidre. Així donaré a conèixer quan es va crear aquesta associació i parlaré de les connexions que, sobretot després de la pandèmia, s’han creat gràcies a les noves tecnologies i a l’ús d’internet a partir de les xarxes socials.
El món de les arts del vidre és cada vegada més conegut?
Crec que el vidre, com tota l’artesania, ha estat un món bastant devaluat i no s’ha valorat ni s’ha conegut en relació amb altres països d’Europa. De totes formes, crec que aquesta dinàmica està canviant i cada vegada s’està valorant més, motiu pel qual és important la tasca que puguem fer des de l’associació perquè hi ha una feina de divulgació i d’explicar el que és el vidre a la gent i se li doni valor. Aquesta és una de les tasques més importants que tenim com a associació.
Com es va decantar pel vidre?
Va ser una cosa casual que vaig descobrir quan estava buscant una escola de restauració i vaig trobar una de restauració en vidre. No havia treballat mai amb aquest material i me’n vaig enamorar i des d’aleshores, fa més de vint anys, que hi estic treballant. Avui en dia aquesta escola, gratuïta i ocupacional, ja no existeix perquè va deixar de funcionar, i ja no hi ha una formació reglada de les arts del vidre, una altra de les coses que des de l’associació es voldria canviar.
I per les joies?
Hi ha moltes tècniques diferents per treballar el vidre i jo porto més de vint anys en aquest món i encara estic aprenent, no les he acabat totes. A més, hi ha molts objectes i formats en què treballar: l’escultura, la joieria, disseny de làmpares i parament, o vitralls, amb diferents tècniques.
Està valorat socialment aquest tipus d’art?
Això depèn molt de l’àmbit en què et moguis i si fa una peça comercial, sinó més artística. Penso, com deia abans, que l’artesania s’està revaloritzant en els últims anys, cosa que és una bona notícia, tot i que encara queda camí perquè es valori més i s’entengui que un producte artesanal té un valor que no es pot comparar amb una cosa que s’hagi fet, per exemple, en un país oriental o de l’est.
També exposarà a les jornades...
Hi exposaré una corona, que és nostra senyora de la menopausa, on hi ha uns rajos de llum i unes flors que volen simbolitzar que les dones menopàusiques no són flors marcides.