Pati Molné

“El que realment salva vides és la detecció precoç”

Comunicadora i mare de dos fills, un de 18 i l’altre de 22 anys. Va treballar durant 17 anys a RTVA i ara en porta 15 com a cap de comunicació de Molines Patrimonis. Es defineix com una dona extravertida i alegre, i ara lluita tenaçment contra el càncer de mama. Avui serà l'encarregada d'obrir la jornada contra el càncer a la Massana a les onze del matí.

Pati Molné.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Com va començar tot?

A final del mes de maig vaig anar a fer una revisió rutinària. Jo ja vinc d’un altre càncer de pit el 2019. Anava molt tranquil·la, no m’esperava haver de tornar a passar per això, va ser un bon xoc per a tots.

Què va notar?

Absolutament res, el tumor estava ben amagat. Al principi la biòpsia va confirmar que era maligne, però semblava més petit del que era en realitat.

La importància de la detecció precoç.

Absolutament! Per a mi en els dos casos ha estat clau. Afortunadament, cada dia la medicina avança, els tractaments són millors, i més tolerables, però el que realment salva vides és la detecció precoç.

Com està sent el tractament?

Ja porto 14 sessions de quimioteràpia, me’n falten dues abans de l’operació. Mentiria si et dic que m’he trobat malament, perquè no és així. M’he sentit molt forta, molt animada i sense efectes secundaris forts, excepte dos episodis a l’inici de tot que em van fer patir més del compte.

Comença a tenir efectes secundaris de la quimioteràpia?

Fa dies. La pèrdua de cabell, tot i que no m’ha caigut totalment, és el primer efecte. Després hi ha altres efectes com que estàs més baixa de defenses i t’has de cuidar més, el sistema digestiu també està més debilitat i tot això té conseqüències, però cada cos és diferent.

Quina és la seva por més gran?

Jo estic bé i forta, però el que porto pitjor és fer patir la meva gent, sobretot els meus fills. Després, tot i que jo pensi o estigui convençuda que tot anirà bé, també hi ha moments en què et demanes: me’n sortiré?

Com ho fa per estar forta anímicament?

Sobretot rodejar-me dels meus, fer coses que m’agraden, cuidar-me molt físicament, cuidar la ment, descansar quan toca i zero estrès.

Com l’ajuden la família i amics?

Són el meu pilar. Quan estic bé físicament m’escapo a veure els meus fills si ells no poden venir, necessito estar a prop seu. I a la resta, tota la meva família, la meva parella, el meu exmarit i els meus amics, no sé què faria sense ells.

Practica algun esport?

Ara he estat tres mesos sense fer res, excepte caminar una mica. Però fa un parell de setmanes que he tornat a zumba. Ballar i moure’m em va bé, i estic tan concentrada a seguir la professora per no perdre el ritme que no puc pensar en res més que en allò.

tracking