Amaro Batista

“Cuinar és una feina molt sacrificada però molt agraïda”

Fa 36 anys que es dedica al món de la cuina i el seu restaurant, Borda Eulari, situat a Anyós, està molt consolidat. S’ha presentat a totes les edicions de La Massana Fogons i des del 2020 ofereix productes de quilòmetre zero i aliments vegans.

Amaro Batista, Cuiner

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Quins productes ofereix del seu hort?

Molts: enciam, escarola, cogombre, bledes, pebrots del padró, mongeta, ruca, espinacs, remolatxa, porro, api, julivert, gerds, mores, maduixes, carrotes i els ous de les nostres gallines, entre d’altres.

Molt temps de dedicació?

Per poder oferir aquests productes s’han d’invertir moltes hores de feina, jo sol no hi arribo i m’ajuda un amic i la dona. Formem un gran equip.

Quin menú ofereix per a les jornades de Cuina de Tardor?

Només arribar oferim pa amb tomàquet, fuet i allioli de codony. De primer proposem timbal de mongeta amb ou escalfat i pernil ibèric o tàrtar de remolatxa del nostre hort. De segon, truita dels nostres rius amb salsa meunière i avellanes del nostre jardí o civet de porc senglar. Com a postres hi ha pastís de formatge fresc i gerds o pastís de carrota de l’hort.

Les seves especialitats?

El foie-gras, el trinxat, l’arròs de muntanya, el bacallà i el civet de porc senglar. Com a postres, el pastís de formatge, el pastís Tatin i el tiramisú.

Els clients estan disposats a pagar un preu més elevat?

Sí. Vam començar per la pandèmia, el 2020, a oferir productes de qualitat i la gent agraeix molt que la majoria dels aliments siguin de quilòmetre zero. De fet, quan venen al restaurant volen veure l’hort i valoren la idea que els productes siguin propis.

Els comensals fan palesa la satisfacció pels plats?

Sí, la gent surt molt contenta i, a més, ens ho fa saber. Solen repetir l’experiència al restaurant, tenim clients que ja són fidels des de fa molts anys.

D’on ve la seva passió per la cuina?

Va néixer quan jo tenia 14 anys, quan vaig començar a treballar a la Borda Raubert amb la senyora Dolors Riba. A més, la dona em va animar a continuar en el món de la restauració, ja que és una feina molt sacrificada però també molt agraïda.

El que més li agrada de la seva professió?

Considero que faig feliç la gent d’alguna manera. M’encanta que la gent triï el restaurant per fer celebracions amb amics i família. Soc testimoni de moments molt importants dels clients.

I el que menys?

La incompetència, la falta de personal que tenim al país. M’agradaria crear nous plats i també poder transmetre els meus coneixements perquè algú els adquirís, però ningú vol aprendre l’ofici i aquest aspecte m’entristeix molt.

tracking