Diego Carcedo
“El pitjor que ha fet, fa i farà l'ésser humà és la guerra”
Periodista espanyol amb un gran recorregut als mitjans de comunicació. Autor de diversos llibres, entre els quals ‘Un español frente al Holocausto: como Ángel Sanz Briz salvó a 5.000 judíos’. El film ‘El Ángel de Budapest’ narra la història de l’autor.
Qui va ser Ángel Sanz Briz?
Era un diplomàtic espanyol molt jove a qui van destinar a l’ambaixada de Budapest (Hongria) en plena Segona Guerra Mundial. Era mig addicte al règim dels nazis, però no hi estava integrat.
A qui va ajudar?
Ell va començar ajudant uns quants jueus que eren sefardites originaris descendents dels jueus que havien expulsat d’Espanya els Reis Catòlics el 1492.
Com va fer-ho?
Ho va fer avisant-los d’anar a l’ambaixada per donar-los passaports espanyols, i també va llogar cinc pisos i va aconseguir amuntegar un munt de jueus perquè estiguessin fora de perill. A més, encara que fos en petites quantitats, també els oferia menjar i alguns medicaments.
La història em recorda la pel·lícula ‘La llista de Schindler’.
Vaig tenir l’oportunitat d’anar a una mostra que van fer de quatre jueus a qui van anar a entrevistar els que van fer la pel·lícula, que va ser producte d’una gravació que va manar fer Schindler d’unes 50.000 històries de jueus perseguits pels nazis en tot Europa.
Per què va decidir escriure sobre aquest tema?
Perquè quan vaig estar de corresponsal a Israel en vaig tenir alguna pista al respecte. Ana Rosa Semprún em va demanar d’escriure el primer llibre i li va agradar tant com vaig fer-ho que posteriorment vaig publicar Un español frente al Holocausto: como Ángel Sanz Briz salvó a 5.000 judíos.
Quant de temps el va portar documentar-se?
Aproximadament uns nou mesos. Aquest exemplar és amb el que més temps he estat documentant-me. El llibre el vaig escriure en un mes i mig.
Quin ‘feedback’ va tenir dels lectors?
Molt bo. Es van vendre més de 30.000 exemplars i es van fer vuit edicions. També es va editar en versió de butxaca i en format digital.
Què pensa sobre els conflictes bèl·lics actuals?
El pitjor que ha fet, fa i farà l’ésser humà és la guerra, no té cap justificació. Els grups terroristes que van anar sorgint fa uns anys van reactivar l’odi pels jueus, això impedeix que s’arribi a un acord de pau dels països àrabs amb Palestina.
En quins llocs ha fet de corresponsal?
Vaig estar un any a Israel, un altre any a l’Argentina, sis anys i mig més a Portugal i, finalment, sis anys als Estats Units. Conec més de 100 països, ja que també he fet d’enviat especial en molts moments.