Iolanda Batallé

“La literatura catalana està en plena forma”

19:00h l’autora presenta Massa deutes amb les flors a la Trenca. Ha col·laborat amb diversos mitjans de comunicació i publicacions periòdiques com ara l’Avui, el Diari de Girona o RAC1. A més va dirigir la veterana editorial La Galera.

Iolanda Batallé

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Per què ha trigat 10 anys a tornar a escriure una novel·la?

Perquè tenia la idea i volia viure-la a poc a poc, però a causa de les empreses que dirigia i el temps que passava amb la meva família, no tenia el temps per fer-ho com volia.

De què tracta ‘Massa deutes amb les flors’?

És una dona, la solitària, que decideix abandonar la seva vida a la ciutat i anar al poble de pedra perquè sap des de fa temps que allà hi ha una història. S’hi instal·la i a partir de l’observació i les converses amb la família explica la història d’aquest poble, que com tants altres va ser abandonat.

D’on li va venir la inspiració?

De fa 13 anys anar a parar al poble que inspira el poble de pedra de pura casualitat i escoltar al pare de la família amb la qual vaig coincidir, que és el Pere de la novel·la.

Els seus autors preferits?

M’agraden molts, però destaco Antònia Vicens, Víctor Català, Maria Barbal, Virginia Woolf, Alfonsina Storni i Sylvia Plath.

Quina novel·la recomana llegir?

Sens dubte, Dones que corren amb els llops de Clarissa Pinkola.

Un consell per a futurs escriptors.

Que llegeixin i visquin molt. I sobretot que escriguin només si tenen alguna cosa a dir.

Com s’organitzava amb la feina de gestió de l’Institut Ramon Llull i la seva vessant més creativa?

Va ser molt difícil poder-ho compaginar, perquè la feina de dirigir l’institut, les editorials i la meva vida familiar m’exigia massa temps i no em permetia desenvolupar la meva part artística com a mi m’hauria agradat.

Quina és la salut de la literatura catalana?

Actualment, més enllà que no es pot explicar la literatura catalana sense dones, l’altre tema que jo reivindico sempre és que la literatura catalana des d’Ausiàs March a Llull fins a l’actualitat és l’hòstia, perquè és una literatura que creix amb un Estat en contra que és l’espanyol. La literatura catalana està en plena forma, molt més que el país.

Com porta la direcció d’Ona Llibres?

Ja hi porto dos anys i m’agrada moltíssim, és la feina més difícil, intensa i preciosa que he fet mai. Ho faig amb molta disciplina, molt rigor, molta passió i compartint-ho amb tot l’equip i les persones que fan Ona cada dia. És un refugi per a tots els amants de la literatura catalana.

tracking