Alain Ernoult

“Cal córrer certs riscos entre els animals salvatges”

Ha creat un fascinant document gràfic que alerta de la crisi que es pot abatre sobre el planeta en un futur proper. L’exposició ‘La sisena extinció’ es pot visitar ja al Museu de l’Electricitat. Estarà instal·lada durant un any i fins el 8 de gener l’accés és gratuït.

Alain Ernoult, FotògrafA. E.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Què ha volgut destacar a l’exposició ‘La sisena extinció’?

Destaco la riquesa del nostre ecosistema. No és només una qüestió d’estètica. És una convicció del poder de la imatge. Admeto fàcilment que és extremament difícil explicar-ho tot en una foto.

Com ho fa per fotografiar els animals?

Cal tenir paciència, adaptar-s’hi, conèixer el seu comportament, passar hores, de vegades dies, per una sola imatge. Busco la proximitat, l’intercanvi, la complicitat, la mirada.

Un somni fet realitat?

Veure goril·les... un somni d’infantesa fet realitat als vessants del volcà Sabyinyo, que culmina a 3.645 metres, a la frontera entre Ruanda, Uganda i la República Democràtica del Congo.

I algun ensurt?

Una vegada estava fotografiant cocodrils i estava tan concentrat que no em vaig adonar que darrere del que pensava que era un arbre hi havia un cocodril que es dirigia directament cap a mi. Afortunadament, un amic mirava.

A quina edat va desenvolupar la passió per la fotografia?

Als 17 anys, quan vaig decidir marxar de Normandia fent autoestop per portar medicaments a altres països. En aquell viatge vaig començar a sentir coses molt maques pels animals.

És fàcil fer les fotografies als animals?

Admeto que cal córrer certs riscos entre els animals salvatges. Qualsevol que entengui de fotografia de la vida salvatge sap l’extrema dificultat de l’exercici. L’entorn pot ser dur i complex i els animals, de difícil accés.

I el futur del planeta?

Doncs també depèn de la salut dels oceans, que són els principals reguladors del clima. El plàncton i el fitoplàncton absorbeixen gran part del CO2 de l’atmosfera, però a mesura que augmenten les temperatures i els oceans han d’absorbir cada cop més diòxid de carboni, l’aigua del mar es torna cada cop més àcida.

Això afecta en...

Hi ha més de 400 zones marines mortes al món. Les conseqüències s’observen en tota la biodiversitat, des dels esculls de corall fins als peixos i crustacis. “Gran part de la natura ja s’ha perdut i el que queda continua disminuint”, va advertir el grup d’experts de l’ONU en biodiversitat.

A quines guerres ha fet de corresponsal?

He estat a moltes guerres, l’última a la qual he participat ha estat la de l’Afganistan. A més, també he estat a la guerra del Txad, a la de Bòsnia i a la guerra del Golf. He viscut autèntiques tragèdies a totes les guerres i he vist morir amics.

tracking