Armand Szafran

“L'art d'embolicar amb roba encara és desconegut”

Va cursar la carrera de física aplicada a l’energia i un màster de meteorologia i estudis ambientals a Tolosa. L’escalada, l’esquí i el ciclisme li aporten un respir. La botànica també l’apassiona.

Armand Szafran, Tècnic del departament de Medi Ambient d'EscaldesZ. B.

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

D’on prové l’art d’embolicar amb roba?

El seu origen no és essencialment del Japó, ja hi havia altres cultures que empraven aquestes tècniques, però la cultura japonesa va ser la que va adaptar millor aquest art.

La tècnica és senzilla?

És molt fàcil, justament se li va donar valor a l’antiguitat i també en l’actualitat per la senzillesa i adaptabilitat d’aquest mètode per embolicar qualsevol mena d’objecte.

Què és el ‘furoshiki’?

És una tècnica japonesa utilitzada per embolicar regals o objectes de manera sostenible.

Què es fa amb els retalls que resten de teixit?

Els japonesos utilitzen al màxim el teixit, si en queden restes les llencen. A més, hi ha una tècnica que s’anomena sashiko que s’utilitza de reforç del tèxtil per fer pegats, i així donar una segona vida a peces de roba que s’han trencat.

Per què el teixit és un bon mètode per embolicar?

El tèxtil té unes propietats que aporten robustesa, elasticitat i durabilitat sense dependre de productes sintètics com poden ser les bosses de plàstic. També es pot reutilitzar durant moltes vegades.

S’apropa el Nadal. Té intenció de fer algun taller per mostrar el mètode?

Des del departament de Medi Ambient d’Escaldes-Engordany estem avaluant i tancant dates amb la llar de jubilats per oferir un taller de furoshiki a la gent gran, les escoles i les persones de mitjana edat.

Aquesta tècnica encara s’ha d’implementar.

I tant, de fet és desconeguda. Si actualment algú anés a comprar i li emboliquessin els articles amb un tros de roba a la gent se li faria estrany. És una qüestió de costum i mentalitat.

Té algun significat el fet d’embolicar amb roba?

Furo ve de bany i shiki ve de cerimònia. El segle XIII quan els japonesos anaven als banys públics utilitzaven un tros de roba per preservar l’estat de les peces que portaven, també era una manera pràctica de transportar la roba allà on anaven.

Se segueix utilitzant la tècnica al Japó?

Sí, de fet per a ells el furoshiki és una forma de demostrar respecte, és a dir, no només donen valor a l’objecte que regalen, sinó que és molt important el tipus de teixit i de nus que utilitzen per entregar el detall.

Els colors del teixit són importants?

Totalment, hi ha una simbologia, cada color representa una emoció concreta.

tracking